НС разглежда 14 законопроекта за промяна в Изборния кодекс

  • 10 март 2016 07:19

  • 1096
  • 2
НС разглежда 14 законопроекта за промяна в Изборния кодекс
© Novini.bg

Парламентът ще разгледа 14 законопроекта за промяна в Изборния кодекс. Програмата за работа на Народното събрание предвижда народните представители да се занимават целия ден с работата по промените в изборното законодателство.

От парламентарната група на ГЕРБ предлагат право на глас да имат и лицата, изтърпяващи наказание лишаване от свобода за престъпления, които не са тежки. От ГЕРБ предлагат и скъсяване на предизборната кампания от 30 на 21 дни.

От „БСП лява България” предлагат преуреждане на условията за назначаване на членовете на секционните избирателни комисии и промяна в начина на попълване на изборните протоколи.

Според вносителите така ще се гарантира честността на изборите, а част от предложенията на депутатите от ДПС са свързани с коригиране на прекалено ниския праг, който е предвиден в действащия закон за валидността на преференциите.

Групата на Патриотичния фронт внася предложение да се въведе задължително гласуване. С предлаганите промени от тях избирател, който не е гласувал и няма уважителна причина за това ще се санкционира.

От парламентарната група на БДЦ предлагат председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия да се избират от Народното събрание.
В сега действащото законодателство Централната избирателна комисия се назначава с указ на президента на републиката за срок 5 години след консултации и по предложение на парламентарно представените партии.

Част от предложенията на АБВ касаят въвеждането на машинното гласуване. Според тях на предстоящите избори трябва да се предвиди машинно гласуване в 5000 избирателни секции, а от 2018 г. – във всички избирателни секции на територията на България.

Последвайте канала на

Novini.bg
1096 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
аз

2016.03.10 | 10:52

1
Някой да се учудва на предложението на ДПС?! Ако имаше и минимален шанс да мине - щяха да поискат махане на преференциите! Изненадан съм от АБВ?! Явно те ще доставят въпросните машини! Аз мислях, че ще са БСП - преди те бяха инициатор и привърженик на машините. Не казвам, че е лошо. Само дето 5000 ми се виждат много?! Още по-абсурдно е да се доставят такива машини за всяка секция?! В повечето секции никой няма да иска да ги ползва!
аз

2016.03.10 | 10:56

2
Мисля, че ще е разумно да се определят места (където гласуват голям брой хора - може да се сложи и долна граница), в които да се инсталират машини за гласуване в паралелна на останалите секция. Примерно: ако в дадено училище има десет секции - да се направи единадесета само с машинно гласуване. Така хората от десетте секции, които искат да гласуват машинно, ще могат да го направят. Другите просто ще гласуват в останалите секции.

Добави коментар

Водещи новини