НС прие промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия

  • 25 февруари 2016 13:03

  • 1915
  • 0
НС прие промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия
© Булфото (архив)

С промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, приети на второ четене от парламента днес, депутатите въведоха фигурата на представителна организация в сектор "Тютюн".

В срок до 20 декември на всяка година представителните организации ще участват в подписването на колективен договор с лицата, изкупуващи тютюн, поотделно за производството и за изкупуването на тютюн за следващата година. Според закона колективният договор трябва да включва общ брой производители, декари, очаквано производство и количества; начало и край на изкупната кампания; срокове за раздаване на амбалаж, съобразен със средния добив от декар за съответния сорт и район на отглеждане - до един месец преди началото на кампанията; минималните качествени изисквания към съответния сорт; срокове за изплащане на изкупения тютюн; процент на неплатимите количества от изкупения тютюн.

Според зам.-председателя на ПГ на ДПС Ферихан Ахмедова тези организации ще имат съществена роля, защото те ще могат да договарят колективни условия за изкупуване на тютюн. Така тютюнопроизводителите ще бъдат по-добре защитени, ще могат да договарят по-високи цени и по-добри условия, отбеляза тя. Според промените производството и съхранението на суров тютюн ще се извършва въз основа на договори за изкупуване на суров тютюн, сключени между тютюнопроизводители и изкупвачи на тютюн. Тютюнопроизводителите, които са сключили договори, ще се вписват ежегодно в срок до 31 март в публичен регистър на тютюнопроизводителите в Министерството на земеделието и храните. С тези промени в България ще може да се произвежда само договориран тютюн, обясни Ферихан Ахмедова. Това според нея дава началото на нов вид отношения - тютюнопроизводителят ще трябва да сключи договор с изкупвач, за да е сигурен, че неговият тютюн ще бъде изкупен, каза още тя.

Според закона изкупуването на суров тютюн за реколта 2016 г. ще се извършва от лица, които са сключили до 1 май 2016 г. договори с тютюнопроизводители. За реколта 2016 г. тютюнопроизводителите се вписват в регистъра до 1 май 2016 г. В 6-месечен срок от влизането в сила на промените към областните дирекции "Земеделие", на чиято територия има производство и търговия с тютюн, ще трябва да се назначат комисии по тютюна. Те ще бъдат постоянно действащи и ще отговарят за въпросите, свързани с окачествяването и изкупуването на тютюна. След приемането на промените с консенсус в пленарна зала от ДПС заявиха, че те са стъпка в правилната посока.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1915 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини