Помагаме на Черна гора за членството й в НАТО, заяви Даниел Митов (видео)

  • 01 февруари 2016 12:10

  • 1414
  • 6
Помагаме на Черна гора за членството й в НАТО, заяви Даниел Митов (видео)
© Булфото

Ще се опитаме да ратифицираме колкото е възможно най-бързо Спогодбата за членство на Черна гора в НАТО и се радваме на отличното регионално сътрудничество. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов.

Той допълни, че страните ни си сътрудничат добре в областите култура и отбрана.

Дипломат номер едно на България участва в брифинг заедно с министъра на труда и социалната политика Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, след среща с вицепремиера и министър на външните работи и европейската интеграция на Черна гора Игор Лукшич, предаде репортер на Новини.бг.

Били са обсъдени широк кръг от въпроси. „Свързани с евроатлантическата интеграция на Черна гора регионалното сътрудничество и актуални международни теми”, обясни Митов. „Българската страна потвърждава още веднъж евроатлантическата подкрепа на Черна гора и членството й в ЕС. Насърчаваме страната да продължи с промените в закона в областта на върховенството на закона, сектора на „Отбраната” и общественото мнение”, каза още външният министър.

„Работим и за споразумение в областта на инвестициите и икономиката”, каза още външният ни министър. Според него България е готова да продължи сътрудничеството с Черна гора за приемането и в ЕС. „Работим и по меморандум за сътрудничество между страните за членството и в НАТО и ЕС. Надявам се да можем да използваме пълноценно сътрудничеството между двете страни. България разглежда Черна гора като близък съюзник”, допълни още Даниел Митов.

"С подписването на Спогодбата за социална сигурност страната ни отваря път по преговорите за членство на Черна гора в ЕС". Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, след срещата му с вицепремиера и министър на външните работи и европейската интеграция на Черна гора Игор Лукшич.

Той коментира, че новата Спогодба в областта на социалната сигурност се замества спогодбата от 1957 година. Калфин обясни, че в днешни дни трябва да имаме спогодба, която да отговаря на нормативната база на България, като член на ЕС и на Черна гора като отделна държава и като кандидат член на ЕС.

По думите му, така се отваря вратата за свободно предвижване на граждани на двете страни, на които се запазват осигуровките и социалните плащания. „Отриваме пътя, който ще помогне на Черна гора при преговорите на глава 19 от договора за присъединяване на страната в ЕС”, коментира вицепремиерът, като допълни, че през април ще домакинстваме среща на министрите по демографията от нашият регион.

„Сътрудничеството между страните от югоизточния район имат по-голямо значение отколкото срещите между страна-членка на ЕС и кандидат такава”, каза още министърът на труда и социалната политика.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1414 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Веселяка

2016.02.02 | 00:54

6
Щом тоя тъпак им помага означава че никога няма да влязат.
слуги на еврейте-масони

2016.02.02 | 00:54

5
педал и Антибългарин

2016.02.02 | 00:54

4
Тоа гати нещастника...

2016.02.02 | 00:54

3
ЕВРОПА МРАЗИ НАТО

2016.02.02 | 00:54

2
ЧЕП ЗА АТЛАНТИЗМА И ПРОДАЖНИТЕ ОСТРОВИТЯНИ

2016.02.01 | 20:52

1
Черна гора няма да влезе в НАТО

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини