Нагласите към децата вече са различни, доволен е Калфин

  • 29 януари 2016 13:20

  • 1393
  • 1
Нагласите към децата вече са различни, доволен е Калфин
© Булфото

Вицепремиерът и социален министър Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска заяви, че за петнадесет години е постигната промяна в нагласите и на детето се гледа и като на носител на права, а не само като на обект на решения. Министърът на труда и социалната политика каза това по време на конференцията "Детето - национален приоритет", организирана от ДАЗД по повод петнадесетгодишнината на Агенцията и на системата за закрила на детето.

Калфин посочи, че предстои работа в областта на грижата за деца с увреждания, които живеят със семействата си, както и за ранното детско развитие и предотвратяване на ранното отпадане от училище. По думите на министъра е важно и ранното социализиране на групи, които имат тенденция да се маргинализрат.

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на припомни, че основен приоритет през 2016 година за омбудсмана ще бъде защитата на правата на децата. Тя изрази притеснения от нарастващата бедност в българското общество, която по думите й с най-голяма сила удря децата.

Манолова допълни, че една трета от българите живеят в бедност, а половината от населението е застрашено от бедност. Според статистиката за 2015 година, над 15 процента от българските деца не ходят на училище, допълни омбудсманът.

Манолова поздрави ДАЗД за успехите в процеса на деинституционализация. "Така една тъмна и срамна страница от епопеята на забравените деца в България беше затворена завинаги", заяви омбудсманът.

Председателят на ДАЗД Ева Жечева каза, че през 2001 година децата в домовете са били 12 609, а в края на 2015 година в специализирани институции има 1530 деца, което е сериозен напредък.

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова да се подобри заплащането и условията на работа на хората, ангажирани със закрила на деца. Фандъкова съобщи, че за последните години в общината са създадени 70 услуги за деца и родители, а в трите центрове, които подкрепят семействата на деца със сериозни затруднения, за 2015 година 500 деца и родителите им са потърсили подкрепа. Закрити са и шест от общо седемте домове за деца в СО, предстои закриването и на последния, отчете кметът на София.

Тя поиска и кампания, насочена към всички деца за превенция на агресията, тъй като по думите й, често насилници стават деца, които живеят в добри условия.

Председателят на ДАЗД Ева Жечева отчете положителната роля на медиите за отразяване на случаите на агресия и насилие сред деца, но призова журналистите да не разкриват самоличността и лични данни на децата, за да може да се помогне на изпадналите в беда.

Представителят на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде заяви, че програмата за сътрудничество на организацията с правителството е насочена към разработване на новаторски практики за най-уязвимите групи, като приоритетно ще се работи в областите Шумен, Сливен и Монтана, където е най-силно разслояването и неравенството.

По думите на Мария Хесус Конде България е единствената държава в ЕС, която не разполага със специален закон за детското правосъдие, който да е в съответствие с европейските стандарти. Тя призова страната ни да приеме нужното законодателство.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1393 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.01.29 | 13:39

1
Е,почешаха си езиците ! Я кажете на Москов ,каква му е нагласата !?

Добави коментар

Водещи новини