БСП поиска отлагане на влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование

  • 29 януари 2016 14:18

  • 1703
  • 2
БСП поиска отлагане на влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование
© Булфото

От "БСП лява България" настояват до сряда Министерският съвет да внесе законопроект за отлагане на влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование. Това обяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на групата Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

Ако такъв законопроект не бъде внесен от МС, ние ще го внесем, защото смяната на министри не решава нищо, добави той. Миков отбеляза, че ГЕРБ са последователни в политиката по усвояване на европейски средства, в създаването на хаос в образователната система и убиването на патриотизма и възпитанието в българското средно образование.

Крайно време е да излязат наяве имената на тези експерти, които местят напред-назад "История Славянобългарска", Ботев, Вапцаров, Смирненски, които обезкостяват гръбнака на българското образование, посочи Миков. С тази политика се пренебрегва националният интерес, всява се хаос и страх сред гражданите, отбеляза той.

Вредният закон за предучилищното и училищното образование поставя под въпрос развитието и бъдещето на българите като народ с общо национално самосъзнание, но също така възможността на децата за равен шанс, развитие и житейска реализация, добави Миков. Реакцията на премиера срещу закона няма как да е своевременна днес, месеци след като назовахме проблемите, заради които на министри се искат оставките сега, още повече, че самият просветен министър не е вносител на законопроекта, отбеляза председателят на БСП. И ако имената на експертите, усвоили милионите от Европа, за да направят тази каша в средното образование, все още не са известни на широката публика, то имената на тези 39 народни представители - вносители на законопроекта за предучилищното и училищното образование, са известни, посочи Миков и изреди имената на част от депутатите.

От "БСП лява България" призоваха да спрат "тези лабораторни бизнес упражнения с образованието". Миков посочи, че като резултат от закона единствена реформа е отпадането на автори и произведения. Отпадат цели периоди от българската история заради политическата коректност на днешното управление, отбеляза той.

По думите на Миков, законът урежда търговските практики с многобройните учебници, печатници и най-вече с печалбите около тях. Предвидихте, че основно образование се завършва в седми, вместо в осми клас, за да отпадат по-малко ученици, коментира още той. Според Миков при сегашните противоречия в обществото е необходимо училищата да имат социални и възпитателни функции, освен образователни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1703 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
GANYO BALKANSKİ

2016.01.31 | 07:03

2
aman ot cherveni kratuni holan
ROS

2016.01.31 | 07:03

1
MIKOV,VSI4KI ZNAEM KAKVO MOJEM DA O4AKVAME OT VAS KOMUNISTITE-MILIONERI. I NE SE ZALAGVAI,4E HORATA NE SA RAZBRALI,4E VSI4KI POLITICI STE KOMBINA.

Добави коментар

Водещи новини