Нинова: Вотът на недоверие е необходим, започваме преговори за него през януари

  • 20 декември 2015 12:03

  • 1570
  • 19
Нинова: Вотът на недоверие е необходим, започваме преговори за него през януари
© Булфото (архив)

Вотът на недоверие вече е необходим, защото се събра много обществена енергия срещу това управление – протести на майки, на хора от музеи и библиотеки, на МВР, срещу винетките и увеличението на таксите и данъците. Тя трябва да намери своя политически израз в най-висшия форум – парламента.

Това заяви пред БНТ зам.-председателят на парламентарната група на "БСП Лява България" Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. Тя обясни, че левицата ще инициира разговори веднага след ваканцията през януари, като започне консултации с другите партии, които се определят като опозиция. По думите й важните теми за левицата са – социална политика, образование, здравеопазване и именно те ще бъдат обсъдени с депутатите от другите партии и заедно с тях ще се вземе решение. Нинова обясни , че вотът е важен и за да могат да се чуят аргументите на всички страни. „Важно е особено в момента, за да се разбере кой е управляващ и кой опозиция, кой кого представлява и за какво се бори, с действия, а не на думи”, категорична бе тя.

Нинова обясни, че се говори: за финансова стабилност, а влизаме в нов дълг от 5 млрд; за икономическа стабилност, а в последните дни бизнесът е излязъл с констатация на БСК, че се чувства несигурен; за стабилност в доходите, но хората обедняват и са по улиците с протести. „Нито една реформа на управляващите не се осъществи в правилната посока”, заяви зам.-председателят на ПГ на левицата Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. По думите й с образователната реформа се взимат до 30% от парите за държавните и общинските училища и се дават на частните. „Това обрича на затваряне малките държавни и общински училища в малките населени места, където няма частни училища, където да отидат децата и хората нямат пари да ги пратят в такива”, поясни Нинова. С пенсионната реформа според нея се вдига възрастта и стажът за пенсиониране- при невъзможност човек да ги натрупа в този сив сектор в икономиката, да работи 46 години без нито един ден прекъсване- което е абсурдно. Нинова подчерта, че здравната реформа и разделянето на основен и допълнителен пакет, оставят много хора извън възможността да имат достъп до здравеопазване.

„Нужна е съдебна реформа, но не е тя това, което се направиха управляващите. Времето го показа с гласуването. Наиграха се, сега е време да седнем и да свършим истинската работа – закона за съдебната власт, НПК и ГПК. Ние ще бъдем активна страна в диалога по тях”, категорична бе тя. Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за заяви, че извън тези реформи са се случили и много други незабелязани неща, които стават ясни, когато се сравнят законите, внесени от управляващите и от опозицията. Тя обясни, че това сравнение показва няколко основни извода. Нинова поясни, че за управляващите става ясно, че приемат закони, които: изтеглят все повече държавата от икономиката. Като пример тя посочи, че са закрили Агенцията по зърното и са прехвърлили зърнения баланс на областни структури и частни субекти. Със закона за приватизацията са отменили задължението на онези, които са си купили фирми и не са си изпълнили следприватизационните задължения. Като втори извод тя посочи, че се приемат закони в полза на големите и в ущърб на малките – закона за земеделските земи, за да се оставят земите в ръцете на големите арендатори. На трето място тя посочи, че предложените от мнозинството закони са лобистки, пример за което е даването на средства на частните училища от средствата за държавните.

„БСП предложи алтернатива, която залага точно на обратното”, заяви Нинова. По думите й държавата има място в икономиката като регулатор, поради което левицата е предложила и закон за арендата, гарантиращ на обикновените хора, че като си дадат земята на арендатор, ще си получат задължително аренда, както и данъчните закони в полза на обикновения човек - да се връща плоския данък на хората с минимални доходи, да се намали ДДС за детските стоки. „Твърдението, че това е единственото възможно управление и няма алтернатива, не е вярно. Има такава и ние го показахме”, категорична бе Нинова и поясни, че тя се състои в държава и икономика, ориентирани към малкия и средния бизнес- оттам да дойдат добре разпределени приходи за здравеопазване, образование, социална сфера и борба с демографската криза. Тя подчерта, че миналата седмица не е имало 15 млн. за майките, а в същия ден правителството е раздало 300 млн. на министерствата за персонал, заплати и бонуси. „Що за политическа арогантност е това”, попита тя.

Да се обявяваш в опозиция и да си част от РБ, който подкрепя управлението и да имаш министър в правителството, е политическо безумие и шизофрения”, обясни Нинова. По думите й това явно е заразно, защото депутат от ГЕРБ е заявил по време на дебатите за здравната стратегия, че тя за нищо не става, но ще я подкрепи въпреки това. Според нея управляващото мнозинство е разкъсвано от борба кой да има повече властови позиции, което води до нестабилност, ежедневни пазарлъци и боричкане. Тя обясни, че е явно как става гласуването и в НС – прекъсва се гласуването по средата, за да излязат депутатите от мнозинството отвън да се разберат и да се върнат.

„Нестабилността на страната се отразява на бизнеса на икономиката, на хората, на предприемачеството. Затова изборите са необходими на България. Ние ще отидем на избори, когато и да са те”, заяви Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. По думите й Конгресът на партията догодина трябва да отговори на въпросите – защо стигнахме до тук, какво правим оттук нататък, какво правим като идеи, кой ще ни подкрепи и последния въпрос ще е кой ще ги направи – избор на ръководство. „Ние можем и ще покажем, че сме единствената партия, която провежда политика в интерес на хората и ще продължим да генерираме такива идеи”, обясни тя. На въпрос, кой ще е кандидатът на БСП за президент, Нинова отговори, че кандидатури все още не са били обсъждани.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1570 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
комуноиди ЕООД

2016.01.10 | 21:27

16
МАЛКО СМЕ ! ИМПОТЕНТНИ СМЕ ! НА ИЗЧЕЗВАНЕ СМЕ !

2016.01.10 | 21:27

17
Ами ,намери си е.бач !Оп.ама ти си педераст !Няма да забременееш !
СОЦИАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ

2016.01.10 | 21:26

14
КАКВА СОЦИАЛНА ПАРТИЯ МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ БСП, КАТО ВСИЧКИ СА МИЛИОНЕРИ И ОЛИГАРСИ. КАЖЕТЕ НИ ДРУГАРИ КАК СЕ СТАВА МЛАДОК МИЛИОНЕР ? КАК СЕ КУПУВАТ ХОТЕЛИ, ПАНАИРИ, ВЕЦОВЕ ЗА МИЛИОНИ ЛЕВА ? С ЧЕСТЕН ТРУД ЛИ ДРУГАРИ ? КАПИТАЛИСТИ И ОЛИГАРСИ НАРЕКЛИ СЕ СОЦИАЛИСТИ. БЕЗСРАМНИЦИ НАГЛИ.

2016.01.10 | 21:26

15
И с герб ли ще ги уплашите?
Бивша социалистка

2016.01.10 | 21:26

11
Аз бях социалистка, но напуснах партията точно заради такива крадци и мошеници нарекли се социалисти. Те използваха властта за да забогатеят , а ние трябваше само да гласуваме за тях. Срамувам се ,че съм членувала в БСП.

2016.01.10 | 21:26

13
Ами ,запиши се за на майка ти в......ГЗ !

2016.01.10 | 21:26

12
И сега? Накъде?

2016.01.10 | 21:26

9
САМО ГЕРБ!

2016.01.10 | 21:26

10
И ГРОБ и БСП ,са от едно котило ,прасета !Надпреварват се кой ще излезе по голяма свиня !

2015.12.20 | 14:02

1
Не мисля. Те също са евроатлантици.

2016.01.10 | 21:26

8
Червени крадци и манипулатори , времето ви свърши !! Политическото сметище ви зове, заедно с отрочето ви Хампито !
Саси

2016.01.10 | 21:25

7
Правителството Борисов 2 се провали. Вот на недоверие е не само неизбежен, а и необходимост. Гражданското недоволство е достатъчно показателен фактор, че правителството не се справя!

2016.01.10 | 21:25

6
Нищо провалено няма,това е в мечтите на болните мозъци на някои ненормалници.Така се работи като ГЕРБ,вместо да беснеете и да злоратствате се учете на труд и родолюбие нещастници.
СОЦИАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ

2016.01.10 | 21:25

5
КАКВА СОЦИАЛНА ПАРТИЯ МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ БСП, КАТО ВСИЧКИ СА МИЛИОНЕРИ И ОЛИГАРСИ. КАЖЕТЕ НИ ДРУГАРИ КАК СЕ СТАВА МЛАДОК МИЛИОНЕР ? КАК СЕ КУПУВАТ ХОТЕЛИ, ПАНАИРИ, ВЕЦОВЕ ЗА МИЛИОНИ ЛЕВА ? С ЧЕСТЕН ТРУД ЛИ ДРУГАРИ ? КАПИТАЛИСТИ И ОЛИГАРСИ НАРЕКЛИ СЕ СОЦИАЛИСТИ. БЕЗСРАМНИЦИ НАГЛИ.
MARABA ANADOLSKİ

2016.01.10 | 21:24

4
Dovedete edin prints ot Sauditska Arabia da vi upravlyava.
Веселин Василев

2016.01.10 | 21:24

2
Внасят вот за недоверие.Губене на врвмв.Няма да стане.В този шибан парламент явно няма хора,които да поставят сериозни въпроси,а се занимават с глупости.Оправдават си времето, "проспано" в залата.

Добави коментар

Водещи новини