Красимир Янков: Трябва ни промяна в държавното управление по гръцки модел

  • 18 декември 2015 17:53

  • 1666
  • 4
Красимир Янков: Трябва ни промяна в държавното управление по гръцки модел
©

Персоналните промени, които премиерът осъществява, са негово право, той ще носи отговорност за тях. Удовлетворени сме, че Екатерина Захариева заяви, че ще следва начертания от Христо Иванов път. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев по повод днешния избор на нов министър на правосъдието.

Той посочи, че е убеден, че дебатът за съдебната реформа ще бъде подновен. Гласуването на конституционните промени е първата стъпка, работата тепърва започва. Това е малка стъпка, но в реалната посока. Незряло е колеги от РБ да се предават при първата трудност, заяви Тренчев.

Той е убеден, че при преформулирането на коалиционното споразумение ще бъде договорено и приемане на антикорупционния закон. Битката тепърва предстои, не трябва да се предаваме, каза депутатът от РБ.

По думите му слабо вероятно е да има предсрочни избори. Не виждам при едни нови избори какво ще постигнем. Ще пресъздадем ситуацията, а и просто ще загубим едни шест месеца и едни 50-60 млн. лв. за провеждане на избори, коментира Антони Тренчев.

Депутатът от БСП Красимир Янков заяви, че чрез избирането на Захариева президентът Плевнелиев вече е в изпълнителната власт. Кадровият дефицит в кабинета е налице. С избора на Захариева става ясно, че президентът Плевнелиев не е президент на всички българи, а на ГЕРБ, добави той.

Г-жа Захариева я познаваме като специалист по регионалното развитие. Да видим в новото й амплоа доколко ще удовлетвори очакванията на всички, които я подкрепят, и на българските граждани, посочи Янков.

По думите му, конституционните промени не са нищо повече от структурна промяна. Според социалиста трябва да има промяна и по начина, по който функционира държавното управление.

Той разкри, че има идея за законодателна промяна, която все още не е споделил с колегите си от БСП. Трябва да помислим за държавно устройство, при което цялата политическа отговорност да се носи от партията, която е получила най-добър резултат по време на избори и тя да има възможността да състави самостоятелен кабинет, като й се даде мнозинство в парламента 120+1 депутати, по гръцки модел. Тогава няма да има нужда от лява или дясна патерица и от златен пръст. Тогава ще има стабилно управление, каза Красимир Янков.

Единственото хубаво на това е, че БСП скоро няма да управлява. 10 избори поред губите срещу ГЕРБ, по тази формула никога няма да управлявате, опонира му Антони Тренчев.

Казвам го точно от гледната точка на опозиция, виждайки как българският народ бива манипулиран. В момента се правят много компромиси с коалиционните партньори, което не допринася за стабилността. Трябва да има такова управление, при което да е ясно кой носи отговорността, подчерта Янков.

Той прогнозира, че напрежението в управляващата коалиция ще ескалира и ще има нови избори през есента на 2016 г. Това са знаците, които разчитаме от ДПС и от самия Бойко Борисов, добави социалистът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1666 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.12.19 | 12:39

2
Този човек има голям принос за негативното отношение към БСП . Злобното и самодоволно говорене отблъсква нормалните хора .

2015.12.30 | 13:25

4
Чудесно казано (написано)
ros

2015.12.30 | 13:25

3
TRIABVA NI PROMIANA NA UPRAVLENIETO,STIGA S TIIA RAZMIVANIIA NA OTGOVORNOSTITE. TRIABVA DA IMA REFERENDUM ZA TOVA. 65% OT NASELENIETO ISKA PREZIDENTSKA DARJAVA. IZBIRA SE PREZIDENT-TOI SI IZBIRA PRAVITELSTVO I KATO NE PRAVI NISCHTO ZA NARODA>ZAVINAGI SE IZGONVA OT POLITI4ESKIIAT JIVOT V BALGARIIA,KATO MU SE PRAVI I PALEN ODIT NA VSI4KI OTRASLI I AKO IMA LIPSI SI PONASIA OTGOVORNOSTTA.
Манев

2015.12.18 | 21:00

1
Съгласен съм с вас но ви моля да пишете на кирилица.

Добави коментар

Водещи новини