Парламентът прие на първо четене използването на електронни билети във влаковете

  • 17 декември 2015 13:35

  • 887
  • 0
Парламентът прие на първо четене използването на електронни билети във влаковете
© Булфото

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за железопътния транспорт, с които се урежда използването на електронни билети за превоз на пътници в българските влакове.

Депутатите записаха определение за билет, съответно електронен билет. Съгласно дефиницията това е превозният документ на пътник, съставен на хартиен носител или еквивалент на нехартиен носител, включително в електронна форма, удостоверяващ наличието на договор за превоз на пътник, издаден или разрешен от железопътен превозвач, туроператор или туристически агент.

С измененията в българското законодателство се въвеждат разпоредбите на европейската директива за създаване на единно европейско железопътно пространство и се предлага подобряване на разпоредби, свързани с осигуряване на лоялна конкуренция между железопътните предприятия, гарантиране на прозрачност и пълен достъп до предоставяните услуги.

Предвижда се разширяване на правомощията на националния регулаторен орган - Изпълнителната агенция "Железопътна администрация". Осигурява се изискването на директивата регулаторният орган да изпълнява функции по разглеждане на жалби, като на Изпълнителната агенция "Железопътна администрация" е възложено правомощието да упражнява контрол и да извършва проверки по своя инициатива и по жалба на заявители, които смятат, че са несправедливо третирани, дискриминирани или увредени, пише БТА.

С Допълнителните разпоредби на законопроекта е въведена и предвидената в директивата възможност държавата да предоставя държавни помощи за изплащане на дългове или дължими лихви по дългове, поети от железопътни предприятия, които са публично притежавани или контролирани, при спазване на приложимите правила за държавните помощи. Дълговете, съответно дължимите лихви по дългове, следва да са възникнали до 1 януари 2007 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
887 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини