Политолог: ДПС е властовият център в България

  • 10 декември 2015 09:41

  • 2572
  • 5
Политолог: ДПС е властовият център в България
© Булфото

Най-важното от това, което се случи вчера, всъщност не е новина, а потвърждение на нещо, което мнозина вече долавят. Ако в България има един властови център, той за краткост може да се нарече "ДПС". Това важи не само за съдебната реформа, а въобще. Това каза пред политологът Първан Симеонов в коментар за вчерашните събития в парламента и оставката на правосъдния министър.

Точно както ДПС държеше управлението на Орешарски, така държи и това управление. Държи го в два смисъла – да не падне, в ключови моменти гласува с него, държи го и в зависимост, иначе няма как да си обясним голяма част от случващото се, посочи анализаторът.

В рамките на вчерашния ден има няколко новини – едната е, че ДПС успя да представи себе си като гарант, без който са невъзможни конституционните промени. И второ – по този начин се вкарва напрежение вътре в партиите на самия Реформаторски блок, защото те са принудени да реагират различно в тази ситуация. Третото, което се случва, е, че лека-полека ДПС изтласква реформаторите като реален партньор на управлението, коментира политологът.

Реформаторите ще се опитат да направят две неща едновременно – и да изглеждат красиво, и да изглеждат прагматично, каза още Първан Симеонов. Не изключвам още министерски оставки, още повече че самият Борисов отдавна е доказал, че обича да разделя и владее своите партньори – министерските рокади могат да станат допълнителна причина той да нагнети още напрежение у реформаторите, каза още Симеонов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2572 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ало

2015.12.23 | 21:37

5
Няма сигурност. Няма здравеопазване. Няма образование. Все държавни услуги. Увеличават данъци. Народа мълчи. Това нещо харесва на политиците. Виновни сме ний избирателите.
мислещ

2015.12.23 | 21:37

4
Д(П)С - т.е. ДС винаги са били центъра на властта в БГ.
FUCKTHEOSMANSALAFIT

2015.12.23 | 21:37

3
EMI DA GI IZBIEM S KAMUNI I SOPI I ZA HRANA NA PRASETATA

2015.12.23 | 21:36

1
Едно не мога да разбера - докога ще стоим и ще мигаме, като мишка в трици и ще констатираме. Констатации - и какво от това? Няма такава дЪРЖАВА! Да стоиш и да гледаш как ти надяват хомота - тогава дори и животното се противи.
летящият холандец

2015.12.23 | 21:37

2
Тези които трябва да излязат и да сменят системата вече ги няма за съжаление. Те излязоха, ама в чужбина и всеки си смени системата индивидуално. За България, за жалост следват черни години.

Добави коментар

Водещи новини