Приехме Програма за развитие на отбранителната способност на Въоръжените сили

  • 30 септември 2015 14:26

  • 1263
  • 2
Приехме Програма за развитие на отбранителната способност на Въоръжените сили
© Novini.bg

Министерски съвет прие Програма за развитие на отбранителната способност на Въоръжените сили на България до 2020 г., съобщи пред журналисти заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, цитиран от БТА.

Той каза още, че работна група на Министерството на отбраната е изработила предложение за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, и по-специално чл. 130. Промяната позволява отбраната на въздушното пространство на страната да се осъществява не само от българските ВВС, но и съвместно със сили в рамките на Северноатлантическия алианс.

Програмата е стратегически документ, въз основа на който ще се изработи План за развитие на въоръжените сили и ще бъдат съгласувани всички оперативни и тактически планове. Този документ създава правните основи за започване на реформата в българските въоръжени сили, отбеляза Кюмюрджиев.

С приетата днес програма се поема политически ангажимент да се увеличат разходите за отбрана на 1,35 на сто от БВП за 2016 година с план за увеличение на 1,5 на сто след 2018 г. и достигане на 2 процента от БВП през 2024 година.

Съобразно финансовите възможности и приоритетите в тази програма ще се изработят проекти за модернизация на остарелите руски и съветски платформи, които все още се използват от българските въоръжени сили.

Правителството е дало мандат на министъра на отбраната за провеждане на преговори за закупуване на нов многоцелеви боен самолет, който да бъде на въоръжение в българската армия към 2018 година.

Всички други проекти, които са отразени в програмата ще бъдат на вниманието на правителството и ще бъдат финансирани до 2020 г, съобразно финансовите възможности, отбеляза заместник-министърът.

Промяната на закона е абсолютно необходима с оглед изпълнението на приетите през септември 2014 г. в Уелс мерки за осигуряване на сигурността на югоизточния фланг на НАТО, каза Димитър Кюмюрджиев.

По думите му с промяната в закона се създават предпоставки за изпълнение на поетия ангажимент в Уелс за усилване охраната на югоизточния фланг на НАТО.

Заместник-министърът отбеляза, че всички страни в региона - Румъния, Албания, Словения, Гърция, осъществяват съвместно функцията "Air Policing" ("ер полисинг"). България е единствената страна, която не осъществява съвместно тази функция, поради което промяната е абсолютно необходима, заяви Кюмюрджиев.

В момента България не преговаря със съюзниците в рамките на НАТО за провеждане на подобна мисия с българските ВВС, но промяната в закона ще даде възможност страната ни, на базата на Парижкия протокол, да започне такива преговори, уточни зам.-министърът.

Преговорите ще бъдат финализирани с меморандум за разбирателство или в друг документ, който ще премине през Министерския съвет и Народното събрание.

Последвайте канала на

1263 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.10.01 | 21:27

1
Отбранителни сили- Ха ха-еб@си и вица. Вие вярвате ли че РБ има такива???

2015.10.01 | 21:27

2
Лишени от чувство за национална отговорност.

Добави коментар

Водещи новини