Бъчварова: Въвеждаме нови правила за подбор на кадри в държавната администрация

  • 13 юли 2015 19:19

  • 2671
  • 12
Бъчварова: Въвеждаме нови правила за подбор на кадри в държавната администрация
©

Съветът за административна реформа, председателстван от заместник-министър председателя по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св., прие с единодушие въвеждането на задължителния централизиран подбор за кандидат-служители в държавната администрация. Той се базира на модела на Европейската комисия и други европейски модели за подбор на кадри, съобщиха от МС.

Вицепремиерите Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. и Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, заедно с министрите, заместник-министрите и експерти от екипите на всички министерства дадоха категоричната си подкрепа за въвеждането на задължителен централизиран подбор като първа фаза за набиране на държавните кадри.

Целта на новия законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния служител е да се минимизира субективността и да се осигури прозрачност при назначаването и преназначаването на служители. „Чрез него ще се гарантира качество в държавната администрация, както и затварянето на „вратичките“ за нарушаване и заобикаляне на правилата за подбор“, подчерта вицепремиерът Бъчварова.

Според официални данни, представени от екипа на вицепремиера Бъчварова, 81% от назначенията и преназначенията на служители в администрацията през 2014 г. са станали без конкурс, чрез различните съществуващи „вратички“ в Закона за държавния служител. Новият модел за подбор на кадри в държавната администрация предвижда два етапа на конкурс. По време на първия етап - т. нар. централизиран подбор, ще се отсяват кандидати за държавната администрация, които притежават необходимите задължителни общи компетенции. Отсетите кандидати ще бъдат включени в банка от кадри с валидност три години.

В рамките на тригодишния период на валидност на резултатите от конкурса, всяка една администрация ще ползва този пул, за да подбере най-подходящите кандидати за последващи специализирани тестове и интервюта когато провеждат конкурс за заемане на длъжности в държавната администрация. „Задължителният централизиран подбор ще въведе ново ниво на прозрачност и обективност“, подчерта Калина Константинова, съветник по въпросите на държавната администрация в кабинета на вицепремиера Бъчварова.

По време на заседанието на Съвета по административна реформа бе обсъдено и практическото въвеждане на задължителната оценка на въздействието на законодателството. „Представеният Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за нормативните актове цели създаването на механизъм, който да подобри качеството на законодателството“, подчерта вицепремиерът Бъчварова. Чрез този способ ще се отговори и на критиките на бизнеса за липса на последователност и предсказуемост на регулаторната политика. На базата на данни от други европейски държави, въвеждането на задължителна оценка на въздействието може да доведе до 40% по-малко промени в законодателството.

По думите на вицепремиера Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, оценката на въздействието и нейното подлагане на обществено обсъждане ще позволи и конкурентност, тъй като дава възможност по време на периода на обществена консултация представители на организации, като тези от НПО сектора, да предложат алтернативна оценка на въздействието и свой анализ.

По време на обсъждането, представителите на министерствата подкрепиха предложенията, изработени съвместно от екипа на Бъчварова и този на председателя на Народното събрание Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23. Предстои финализиране на законопроекта на база коментарите от заседанието на съвета. „Това е механизъм, който брани обществения интерес и механизъм, който е антилобистки и антикорупционен“, допълни вицепремиерът Бъчварова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2671 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2015.07.17 | 07:58

6
ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЦЕНТРАЛИЗИРАН ПОДХОД ПОД КОНТРОЛА НА ГЕРБ
ANALA BOIKO OGRABI I FALIRA KTB

2015.08.17 | 10:51

12
BOIKO KURVOOOOOO

2015.07.16 | 17:43

2
Целта на Гробарите е да вкарат всичките си кадри във властта! Дупе да ни е яко, не знам кой ще ни спасява от тях после!
ANALA BOIKO OGRABI I FALIRA KTB

2015.08.17 | 10:51

11
BOIKO KURVOOOOOO
Равносметка

2015.07.17 | 22:00

7
Мине не мине и някоя некадърница или некадърник без един работен ден ме оценяват и подлагат на изпит. В същото време тези оценяващи са с познания под екзистенц минимума за каквато и да било длъжност. Но за политик , директор, председател на общински съвет, кмет и т.н. може.
ANALA BOIKO OGRABI I FALIRA KTB

2015.08.17 | 10:51

10
BOIKO KURVOOOOOO
ANALA BOIKO OGRABI I FALIRA KTB

2015.08.17 | 10:51

9
BOIKO KURVOOOOOO
ANALA BOIKO OGRABI I FALIRA KTB

2015.08.17 | 10:51

8
BOIKO KURVOOOOOO

2015.07.17 | 07:58

5
Бравос моме няма да е "кой", а ще е "свой".
Нямам

2015.07.17 | 07:57

4
Нищо ново, класово партийният подход се завръща. преживели сме го Бъчва**ва.

2015.07.17 | 07:57

3
ето ги и новите правила: първо фалшива диплома или няма нужното образование за поста за който ще заема ,лоялен към Б.Б. Ц.Ц. ,да краде колкото може и да лъже и мами и т. н.

2015.07.14 | 11:48

1
И който не е от герб явно е некадърник, и който не е от никой той трябва да умира.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини