Искров предава щафетата в сряда

  • 10 юли 2015 06:43

  • 1087
  • 0
Искров предава щафетата в сряда
© Булфото

БНБ ще има нов управител в сряда, съобщава "Монитор", позовавайки се на членове на бюджетната комисия в НС. На извънредно заседание във вторник депутатите ще гласуват освобождаването на сегашния гуверньор на централната банка Иван Искров и назначаването на нов. И двете решения ще влязат в сила от следващия ден.

Така БНБ ще има нов шеф след 12-те години, през които Искров бе начело на институцията. Той подаде оставка в края на юни, но вторият му мандат така или иначе изтичаше през октомври.

Претендентите за поста са четирима. Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. е номиниран от ГЕРБ и подкрепен от РБ. От РБ обаче имат и друг кандидат - Бисер Манолов. Списъка допълват Григорий Вазов, подкрепен от ПФ, и Виктор Йоцов - от АБВ. Те ще трябва да се преборят за подкрепата на 161 депутати, за да седнат в креслото на централния банкер. Вчера бюджетната комисия изслуша техните виждания. Депутатите отделиха близо три часа на четиримата кандидати, за да чуят концепциите им и да им зададат въпросите си. Възможност за питания имаха и представители на НПО-та и медии.

И четиримата кандидати се обединиха около тезата, че България трябва да се присъедини към еврозоната и Единния банков съюз. Претендентите на поста отделиха специално внимание на кризата с КТБ отпреди година и засилването на управление „Банков надзор” към БНБ. Бисер Манолов настоя България да запази валутния борд преди приемането на еврото, както и веднага да се присъедини към Единния надзорен механизъм. Според него централната банка трябва да играе активна роля при приемането на еврото у нас. Манолов предлага МФ и БНБ да създадат комитет за подготовка на страната за приемането на еврото. По неговите думи трябва да се подобри и работата на банковия надзор, като се въведе механизъм за оценка и контрол на обезпеченията при финансиране.

Виктор Йоцов съсредоточи от своя страна голяма част от изказването си върху проблемите в НБН, които са излезли наяве при казуса с КТБ. Вина в надзора има, отсече той и посочи като свой приоритет възстановяването на доверието в него. Според него трябва да се възстановят функциите на дистанционния контрол.

Григорий Вазов пък настоя за промени в Закона за БНБ, така че да се промени функционирането на управителния съвет. Според него в момента подуправителите имат твърде голяма свобода. Сега на практика имаме четирима управители, тъй като всеки от тях взима еднолични решения, и други трима членове, които не са много известни, подчерта кандидатът. Надзорът трябвало да бъде подчинен на съвета. Новият гуверньор пък трябвало да инициира проверка на решенията на стария УС за три години назад.

Кандидатът на ГЕРБ Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. представи 18-месечен екшън план. Като част от него се предвижда до септември 2015 година да се изготви подробен доклад за състоянието на банковия надзор и пакет от мерки за неговото развитие. До декември 2015 година пък Радев предвижда въвеждане на основни елементи от Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции. До юли 2016 година той смята да осъществи прегледа на качеството на активите и стрес тестове за банките, а до края на декември 2016 година да направи и финалната оценка на финансовия сектор.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1087 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини