Искат максимални наказания за трафикантите на хора (видео)

  • 29 юни 2015 11:50

  • 2087
  • 0
Искат максимални наказания за трафикантите на хора (видео)
©

Вицепремиерът Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 присъства на дискусия за противодействие за трафика на хора, предаде репортер на novini.bg.

Събитието се проведе под егидата на временно управляващия посолството на Кралство Норвегия в София г-н Гайр Шьоберг.

От норвежка страна се предоставят безвъзмездно средства за обучение на голям брой държавни служители от Прокуратурата, НСлС, Гранична полиция, които да се справят по-ефективно с проблема на трафика на хора. Борбата с трафикантите е основен приоритет на страните - членки на Шенген и  засяга България, която е преди всичко страна на произход на жертви на трафик, но поради стратегическото си географско положение е и страна на транзит, уязвима по отношение на нелегалните канали, не само за жертви на трафик, но и на нелегални мигранти.

Министър Кунева заяви, че за България борбата с трафика на хора е приоритет. Много е важно да се наблегне на превенцията и в този смисъл Кунева посъветва осъжданите за трафик на хора да получават максималното наказание, да не получават условни и оправдателни присъди, защото това не мотивира потърпевшите да съдействат на органите на реда. По думите й, институциите трябва да работят и за преодоляване на страха на пострадалите от този вид престъпления.

Камелия Димитрова от Комисията за борба с трафика на хора заяви, че от трафик на хора трафикантите печелят 32 млрд. евро годишно. На всяка една минута едно лице става жертва на трафик. В ЕС жертвите са над 30 000 в периода 2010-2013 година, като 80% са жени. Между 500 - 550 са жертвите на трафика от България. Една голяма част от тях са подмамени като им е обещана по-добра работа и професионална реализация. Голяма част от жертвите нямат семейства или са живели в лоша семейна среда, ставали са жертва многократно на насилие и това ги прави по - лесна примамка. Много често жертви на този вид престъпления стават хора, израснали в социални домове. За миналата година в България има 93 постановени присъди за този вид престъпление, като над 60% от тях са условни. Трябва да работим в насока присъдите да бъдат ефективни, за да можем да се справим с това трансгранично престъпление, заяви още Димитрова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2087 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини