Кунева: България трябва да има независима прокуратура и независим съд

  • 03 април 2015 08:54

  • 1495
  • 5
Кунева: България трябва да има независима прокуратура и независим съд
©

„Това, което България трябва да направи, е да има независима прокуратура и независим съд. Така нареченият „румънски опит” означава специализирана прокуратура. Там има дирекция, която е в рамките на голямата прокуратура. В Германия обаче няма такова нещо. В Португалия и Франция също няма такава”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните.

По думите й,  тя е направила пълна проверка кога, при какви обстоятелства може да се въведе подобна специализирана прокуратура и какви ще са ползите за нашата страна.

„Преди няколко години ние направихме специализиран съд. Думата „специализиран” не произвежда магическо действие. Това, което може да се направи в България сега и веднага, е първо да се засили и гарантира независимостта на прокуратурата и тя да работи по начина, по който работи това специализирано звено в Румъния”, коментира вицепремиерът.

Според нея, за да може прокуратурата да предаде на съд човек след приключено разследване, тя трябва да разполага с много добри доказателства, а те се събират от МВР.

„В Румъния взимат за 6 години служители на МВР и разузнаването, събират ги под обща шахка в специализираната прокуратура и те работят заедно в рамките на този мандат”, поясни Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

По думите й, ако такова звено от трите институции заработи, в България няма да има институционален недостиг.

Кунева дори предлага да се въведат тестове за лоялност за постъпване на работа в специализираната прокуратура.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1495 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.05.16 | 13:47

5
''Е нали 8 случая от 600 сигнала за какво ви е това звено?''Ами щом одита открие,че не върши работа ще направим ново!''И това ако не е пълна пародия кое е?!
Ceco

2015.05.16 | 13:47

4
Ами те и сега са независими - от тях не зависи нищо ?!?!
koko

2015.05.16 | 13:47

3
Нали трябва да започнат от теб и Костов за затворените реактори на А.Е.Ц. - щети за мноооого милиони.
FM

2015.05.16 | 11:04

2
Дааа. Трябва, ама дали.

2015.04.03 | 18:24

1
нестига ,че си кифла ,а си и куха

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини