Теменужка Петкова: Няма да се съкращават хора при оптимизирането на разходите в сектор „Енергетика”

  • 26 юни 2015 19:16

  • 1208
  • 2
Теменужка Петкова: Няма да се съкращават хора при оптимизирането на разходите в сектор „Енергетика”
©

Оптимизирането на разходите в сектор „Енергетика” няма да включва съкращаване на хора или намаляване на разходите за персонала.Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по след четири часова среща със синдикати, работодатели и представители на държавните енергийни дружества, на която бяха обсъдени възможностите за благоприятно за всички решение относно цените на електроенергия, съобщи „Фокус”.

Министър Петкова припомни, че след срещата при премиера вчера са били обсъдени няколко опции за оптимизирането на разходите в енергийния сектор, сред които да се изчакат резултатите от проверките на АДФ, възможностите за оптимизиране на разходите в държавната енергетика и законодателни промени, които също биха довели до оптимизиране на разходите.

„Днешната среща бе насочена към това да обсъдим едно от мерките, а именно необходимостта от съкращаването на административните разходи в енергетиката за оптимизация на работа й. Запознахме работодателските организации и синдикатите с разходите администрация в държавната енергетика за 2014 година”, заяви министър Петкова.

„Нашата визия се състои в следното, не става въпрос за съкращаване на хора и намаляване на разходите за персонал, а за 257 милиона лева през 2014 година разходи за външни услуги, като консултантски услуги, договори за ремонти, абонаменти т.н. Това са разходи, които могат да бъдат оптимизирани”, каза още тя.

По отношение на спекулациите за прекалено високи заплати в сектора, министър Петкова съобщи, че 1919 лева е средната заплата, а 3630 лева е максималната на работещите в енергийните дружества.

До 10 дни ще има резултати от проверката на Държавна финансова инспекция, каза още Петкова.

„Чакаме резултатите от проверката на Агенция за държавна финансова инспекция. Вчера НС прие промяна в Закона за енергетиката, с която даде възможност на КЕВР в случай, че желае да се възползва от удължаване на ценовия период”, обясни министър Петкова.

„Това са комплексни мерки, които се надяваме да дадат информация на КЕВР, която би й позволила да вземе решение, абсолютно независимо, за това какво точно да направи”, коментира тя. По думите й в решенията си КЕВР е абсолютно независим орган.

Последвайте канала на

1208 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
1345

2015.06.28 | 10:18

2
На Теменужка,слон да и го намушка.....

2015.06.28 | 10:18

1
като няма да се ськращават хора от сектор-енергетика-Петкова да си подаде оставка

Добави коментар

Водещи новини