Комисията по енергетика прие отсрочката за поскъпването на тока

  • 24 юни 2015 13:56

  • 1229
  • 0
Комисията по енергетика прие отсрочката за поскъпването на тока
©

Парламентарната комисия по енергетика реши да се даде възможност да се удължи с един месец - до 31 юли, регулаторният период, приключващ в края на юни. Това каза пред журналисти в парламента заместник-председателят на комисията Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, /ГЕРБ/.

Заседанието на комисията се състоя през почивката на Народното събрание. Законопроектът е внесен от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок, при гласуването предложението е подкрепено от почти всички участници в комисията, като само представителите на БСП и "Атака" са се въздържали, каза Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна,.

Предложението предвижда ценовият/регулаторният период, който приключва на 30 юни за цените на дружествата в секторите "Енергетика" и "Топлоенергетика", да може да се удължи със срок до един месец, считано от датата на изтичане на периода. Предлага се законът да влезе в сила от 30 юни. Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, посочи, че трябва да се даде възможност на КЕВР да вземе под внимание при формирането на крайното си решение обхвата на Наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници; заявените намерения на правителството за свиване на разходите в държавните енергийни дружества; текущите проверки на АДФИ в дружествата, произвеждащи електроенергия от възобновяеми източници.

Според Николов това решение ще даде възможност на бизнеса да се успокои, защото той иска гаранции, че наредбата ще влезе в сила. Депутатът допълни, че потребителите ще имат гаранцията, че това увеличение, което е дала КЕВР, е устойчив модел и няма да има нарастване на цената при тях. Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, заяви, че ще поискат утре на заседанието законопроектът да бъде разгледан на първо четене в пленарната зала.

Таско Ерменков /БСП/ посочи, че според левицата това е прехвърляне на топката от изпълнителната власт към КЕВР и от комисията към парламента и това удължаване няма да спомогне за нищо. Той определи случващото се като размиване на отговорности. Според БСП има по-добри начини нещата в енергетиката да се случват - в това число и ускоряване на процедурите, свързани с предоговаряне и разваляне на договорите с американските централи, обясни Ерменков, цитиран от БТА. Той поясни, че е необходимо изчисляване на икономическите параметри и показатели и последствия от евентуално изкупуване на поне едната американска централа и на големите фотоволтаични вятърни полета с цел държавата да може да контролира и балансира системата и да не се плащат големи разходи. Трябва да се правят неща, които са свързани с реформа, а не с преразпределение на тежести от бизнеса към потребителите и обратно от потребителите към бизнеса, заключи Ерменков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1229 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини