Петкова: Сигурността на доставките и на енергийната мрежа са приоритет на правителството

  • 19 юни 2015 16:59

  • 1311
  • 2
Петкова: Сигурността на доставките и на енергийната мрежа са приоритет на правителството
©

"Гарантирането сигурността на доставките на енергийни ресурси, както и функционирането на енергийната мрежа в България са основен приоритет в работата на правителството". Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по на дискусия "Привеждане в действие на възможностите: интегриране на европейския, руския и азиатския енергиен сектор".

Енергийният министър участва в 19-я Петербургски международен икономически форум, се посочва в съобщение на Министерството на енергетиката. Пред участниците в кръглата маса Петкова представи предимствата на българските енергийна и газопреносна системи. По думите й средногодишно в страната се произвеждат между 42 и 43 тераватчаса електроенергия. От тях се изнасят около 11 тераватчаса за съседните на България страни.

"Така страната ни остава важен фактор на енергийния пазар в региона", подчертала тя. "Около 34 на сто от електроенергията в България се произвежда от АЕЦ "Козлодуй". Затова и една от основните ни задачи е да удължим живота на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа", допълнила Петкова.

"Работим успешно с руските ни партньори от "Росатом" и забавяне в тези програми няма да има", категорично отбелязала тя. Друг приоритет на българското правителство е пълната либерализация на електроенергийния пазар в страната. Амбициозната ни цел е това да се случи в началото на 2016 година. На дискусията Петкова представи и разработения от правителството проект за изграждане на газов хъб на територията на България с приемо-предавателна точка около град Варна. "Проектите, които са част от концепцията за газов хъб, са включени в десетгодишния план за развитие на Европейската мрежа на операторите за пренос на природен газ ENТSOG", каза Петкова.

Енергийният министър акцентира върху предимствата на българската газопреносна мрежа, като изтъкна, че 80% от компресорните станции в региона се намират на територията на нашата страна. "В момента българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" работи за увеличаване капацитета на 4 от 6-те компресорни станции за транзит", уточни Петкова. Тя допълни, че за изпълнението на проекта от ключово значение е както изграждането на междусистемните газови връзки, така и разработването на местните находища на природен газ в дълбоко Черно море.

Министерството на енергетиката работи приоритетно по изпълнението на газовата връзка с Гърция. До края на годината се очаква да се изгради и връзката с Румъния. Разговорите с турската страна по съвместната междусистемна връзка също са в напреднал етап. Министерството на енергетиката ускори работата и по връзката със Сърбия, за която в момента върви процедура по избор на консултант. "Физическата свързаност между страните ще даде възможност да се свържат и пазарите", подчерта Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1311 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.06.20 | 17:33

2
ГОСПОЖО ПЕТКОВА,ЗАЩО МЪЛЧИТЕ,ЧЕ 80% ОТ В..Е И -ТА СА ПОСТРОЕНИ С ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ?!?! ЗА КАКВИ КРЕДИТИ ГОВОРИТЕ?!?ЗАСРАМЕТЕ СЕ.ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕЧЕ ВАШИ ХОРА ПРОДАВАТ ТОКА НА АЕЗ КОЗЛОДУЙ ЗАД ГРАНИЦА И ПЕЧЕЛЯТ БАСНОСЛОВНИ ПАРИ....А, НЕ ПЛАЩАТ И ДДС.?!МИСЛИТЕ,ЧУ НАРОДА НЕ ЗНАЕ?! ЛЪЖЕТЕ СЕ И ЗА ТОВА ЩЕ ВИ ИЗРИТАТ КАТО МРЪСНИ КОТКИ. ИМА ЕДНА ПОГОВОРКА \"СЪС СТАРИ КУРВИ НОВ БЪРДАК НЕ СТАВА\"-ДА МЕ ПРОЩАВАТ ЧЕТЯЩИТЕ.

2015.06.20 | 10:34

1
Давийбаприоритетите тиквени ! Докарахте българите до просешка тояга герберуги , крадливи педеруги и предатели ! Майкопродавци ! ДОЛУУУУУУ ! САМО АТАКА !

Добави коментар

Водещи новини