Бъчварова: Нека не се спекулира политически с взрива в Анево (видео)

  • 12 юни 2015 12:06

  • 1738
  • 3
Бъчварова: Нека не се спекулира политически с взрива в Анево (видео)
©

Няма да прехвърлям отговорността за случилото се на полигона в Анево, а ще я поема. Това каза вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от народния представител от БСП лява България Атанас Мерджанов.

Тя го призова да не спекулира политически с темата.

Инцидентът на 6 юни, при който загина един американски гражданин, а други четирима души бяха ранени, е на обособена площадка, на която ВМЗ извършва изпитания на своята продукция. Дейността по изпитване е част от технологиите при производствения процес и според разпоредбите не изисква контрол от МВР, посочи тя.

Служителите от служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) осъществяват текущ контрол по отношение на съхраняването, отчетността и защитата на складовете, подчерта Бъчварова. На територията на полигона има такъв склад и МВР е изпълнило задълженията си спрямо него, категорична бе тя и добави, че разработването и утвърждаването на инструкции за безопасност е задължение на производителите.

Вътрешният министър посочи, че в момента текат разследвания по случая. Бъчварова увери, че при извършения контрол от служба КОС не са били установени нарушения. Тя призова много внимателно да се говори за случая в Анево. Инцидентът е възниквал във връзка с изпитанията на площадката, посочи тя.

Изключително съм ви признателен за отговора, заяви Мерджанов. Вие току-що подписахте оставката на министър Лукарски и намекнахте за оставката на министър Ненчев. Той посочи, че отилизацията на стари боеприпаси на наша територия създават всички беди. Следствието ще докаже кой е виновен, увери Атанас Мерджанов.

Левият депутат отбеляза, че когато правителствата на ГЕРБ управлява инцидентите зачестяват. Тези думи разгневиха Бъчварова и тя го упрекна, че подвежда гражданите с тези твърдения.

Мерджанов призова за законодателна инициатива, която да предотврати допускането на подобни инциденти. Още повече, че този случай надхвърли границите на България.

Бъчварова напомни, че още тече разследване по този случай. Очаквам констатациите от него, едва след това ще мога да направя изводи. Тя съобщи, че прокуратурата също води разследване за инцидента в Анево.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1738 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гражданин

2015.06.12 | 18:29

3
поемайки вината, госпожата трябва да си подаде оставката. така правят в такива случаи на запад от Калотина и във всички бели страни какво прави американска фирма, изпитвайки оръжие на военен полигон, без да е информирано за това правителството?
пфф

2015.06.12 | 17:24

2
ама мола Ва са, такова нещо нЕма !

2015.06.12 | 17:23

1
аре стига с твоите тъпи рекламации, за нищо не ставаш, трябва да те изгонят. Герб СА СВИКНАЛИ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ПОЛИТИЧЕСКО И ЕТНИЧЕСКО, КОГАТО ИМ Е ИЗГОДНО!. Георги Стоев е бил убит от мафиотът Борисов, а вие глупа ците сте го избрали!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини