НС прие проекта на ГЕРБ за промени в Закона за референдумите

  • 04 юни 2015 13:27

  • 1452
  • 9
НС прие проекта на ГЕРБ за промени в Закона за референдумите
© Булфото

Парламентът прие проекта на ГЕРБ за промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и в местното самоуправление и отхвърли проектите за изменения на т. нар. закон за референдумите на РБ, АБВ и "Атака".

Проектът за промени на депутатите от ГЕРБ предлага текстове, свързвани с произвеждането на избори "две в едно" - избори и референдум на една дата, както и възможност за гласуване на референдум и извън страната. Депутатите отхвърлиха и трите законопроекта, предложени от Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа и група депутатите от "Атака". При първото гласуване приеха предложението на АБВ, но след поискано прегласуване, то бе отхвърлено, защото гласовете "за" бяха под необходимия кворум. Народното събрание не подкрепи и законопроекта на Петър Славов и група депутати от Реформаторския блок.

В законопроектите националистите предлагат да се въведе ценз за владеене на български език, уседналост и задължително гласуване; промяна на необходимия брой, необходим за внасяне на подписка в парламента; разширяване на темите, по които може да се извършва допитване. АБВ предлагат намаляване на необходимия брой събирани подписи за организиране на референдум и намаляване на необходимия праг, за да се приеме решението на референдума за прието на 40 процента плюс един от гражданите с избирателни права. Предложенията на Реформаторския блок също се отнасят за подписките и за прага за валидност на приетото при референдум решение.

Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в /ДПС/ отбеляза, че спешното влизане на предложенията за изменения в дневния ред на парламента съвпадат "неслучайно по време" с инициативата на президента за референдум по три въпроса. Той обясни, че привидната демократичност на една процедура не е абсолютно условие за постигането на демократичен резултат. Не винаги емоцията на деня е в съответствие със стратегическите цели на българската държава и българския национален интерес, каза лидерът на ДПС. Местан коментира и предложението за референдум, внесено от президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Депутатът отбеляза, че и по трите въпроса резултатът ще е положителен. Далеч не сме убедени, че той ще е правилен, каза Местан и попита на кому е нужно да се задават въпроси, за които се знаят отговорите. Според Местан активността е функция на свободния граждански избор. По думите със задължителното гласуване ще караме хората да гласуват с омраза, с погнуса. Илюзия е, че чрез реформиране на избирателната система, може да се реформира политическата система, заключи той.

Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа /"Атака"/ обясни, че не бива да бъде изключвана възможността народът да бъде питан по важни въпроси. Мая Манолова /БСП/ обяви, подкрепят изцяло намаляването на подписите, изискуеми за произвеждане на референдум, както и за прага, необходим за приемане на решението от него. Ще внесем и свое предложение за промяна между първото и второ четене, свързано с местните референдуми, допълни тя. Манолова отбеляза, че президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното не спазва закона, защото е внесъл предложението си преди изтичането на законовия срок. Тя обясни, че на 3 юни Плевнелиев внася същите въпроси, които вече са отхвърлени от парламента. Според чл. 9 нова подписка се прави не по-рано от една година, след като парламентът е отхвърлил на 17 юни 2014 г. предложението на президента. Според Манолова държавният глава е трябвало да изчака и да го внесе отново след 17-и. Манолова предложи президентът да оттегли внесеното искане и да го направи по законовия начин.

Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на заяви, че РБ подкрепя предложенията, които дават повече възможности на гражданите да изразят своето мнение по важни въпроси.

Последвайте канала на

БТА
1452 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2015.06.04 | 23:16

9
С 2 думи на ГРОБ им е през кypа за правото на народа да влияе на политиката !

2015.06.04 | 17:20

7
с две думи ГЕРБ ви изкопа ГРОБА червена мършо
Турчин

2015.06.04 | 15:58

3
НИЕ ТУРЦИТЕ ИМАМЕ 90% ТЮРСКА ДНК,А ВИЕ БЪЛГАРИТЕ ИМАТЕ 80%ТЮРСКА ДНК. ДА ЖИВЕЕ ТЮРСКАТА РАСА
Грък

2015.06.04 | 17:20

8
СМЪРТ НА ВСКИЧКИ ТУРЦИ И ВУЛГАРИ ОТ ВЕЛИКА ЕЛАДА
бойко е свиня на ердоган

2015.06.04 | 15:42

2
Българите нямат,дори 1% тюрска ДНК.Това са измислиците на Неоосманистите.Българите са стар Балкански народ,това го доказаха няколко генетични изследвания.

2015.06.04 | 16:41

6
до византийския и турския мaнгaл , нали знаете какво мислим за вас , на сапунец :)))
Грък

2015.06.04 | 16:41

4
ЗА ДА ИМА МИР НА БАЛКАНИТЕ,ВСИЧКИ ВУЛГАРИ(БЪЛГАРИ)ТРЯБВА ДА УМРАТ, А ВУЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДЕЛИ МЕЖДУ ЕЛАДА,РУМЪНИЯ И СЪРБИЯ
Долу Гербълъ,Бойко в измир

2015.06.04 | 16:41

5
НАЙ-ДРЕВНИЯ НАРОД НА БАЛКАНИТЕ СА БЪЛГАРИТЕ!МНОГО ПРЕДИ ТУРЦИ И ГЪРЦИ СМЕ ИМАЛИ ДЪРЖАВНОСТ.

2015.06.04 | 14:58

1
Нека да видим крайните резултати.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини