Манолова предупреди Москов: Вашият политически път тръгна надолу

  • 15 май 2015 13:14

  • 3044
  • 6
Манолова предупреди Москов: Вашият политически път тръгна надолу
©

Хубаво е от трибуната на парламента да бъде повтаряно - и сега болниците ще могат да харчат. Разбирам, че така постигате целта си, но това не е целта на здравеопазването. Методиката за финансиране на болниците не е моя, а е договорена между управата на НЗОК и БЛС. Дали пациенти трябва да бъдат плашени с методиката е въпрос, по който няма да споря с вас. Това каза от парламентарната трибуна здравният министър д-р Петър Москов в отговор на въпрос на депутатът от БСП - лява България Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

В нито един момент методиката не е причинила никаква увреда на здравето, увери той.

Преди това Манолова заяви: "Определено вие сте министърът, който развя високо знамето на реформите. Наслушахме се на грандиозни приказки за реформи. Въвеждане на прословутата методика на разпределение на парите за болници е една от тях. Само за седмица вие достигнахте недостижимото за други здравни министри. В резултат на реформата ви болниците трупат дългове, а пациентите трупат гняв", посочи Манолова.

Имам добра новина за гражданите - това, за което не можаха да ви убедят пациентите го направи Върховния административен съд. Днес той спира лимитите на болниците, съобщи депутатката.

Вече болниците могат да харчат по дейностите, които извършват.

Москов й отговори, че е хубаво от трибуната на парламента да бъде повтаряно едно и също: "И сега болниците ще могат да харчат". Това не е целта на здравеопазването, категоричен бе здравният министър. "Пълноценно ли е всички лекари и пациенти да са доволни, ако няма никакъв контрол на харчовете?, попита той. Ако е така, това не е философия, която споделям. Тя не работи никъде място в света. През всички тези години харчехме по този начин, но здравните показатели не се подобриха, контрира опонента си Москов.

От своя страна Манолова му репликира: "Вие очевидно не разбирате ситуацията пред която сте изправен. Не опозицията е автор на тази методика, която ВАС спря. Това е прецедент, посочи Манолова. Това означава, че в момента няма правила, по които да се разпределят парите на болницата - това е оценката на вашата дейност.

Само днес в Шумен 2000 души са се подписали срещу закриването на диспансера. Вие щяхте да сте министър-отличник след 1989 г. - всичко в едно. Вие сте на път да вдигнете на крак пациенти, лекари, депутати и кметове.

Москов уточни, че текстовете, които следващата седмица ще влязат в сила всъщност отменят тази методика. Това сме наследили - това трябва да управляваме. Не съм аз човека, който преди седмица си късаше ризата, че бюджета ще се надвиши.

"Ако се разходите малко по-далеч от центъра на София ще видите, че всяка една разумна политическа мисъл е насочена така, че всяко лечение да е насочено към МБАЛ. Никой няма намерение да закрива болници", увери я Москов.

Здравният министър попита какво лошо има в това, "ако не дай Боже, аз се разболея от онкологично заболяване, да отида в МБАЛ, където да му се предостави комплексна услуга за пълноценно лечение".

Няма да е зле да се вслушате в мнението на управителите на диспансерите. Ако той е управляван добре какъв е интересът на пациентите, които да се влее в една болница, която е натрупала дългове, контрира Манолова. Аз се опитах да потърся логика в намерението ви, вие следвате логиката отпреди 15 г, когато парите следваха пациента. При вас парите следват чиновника.

Предупреждавам ви, че зрее сериозно напрежение срещу следващия ви опит за въвеждане на няколко здравни пакета.

Слушайте опозицията, защото вашият политически път е тръгнал стремително надолу.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3044 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
гост

2015.05.18 | 07:53

6
най хубавото на определението на ВАС,че на седерастите им се бръкна в гъзъ!А следват и още съдебни колоноскопии на наркоТизирани анестезиолози!

2015.05.17 | 21:43

5
И аз нямам работа но ще извикам комуниста да гледа,а този гост да не се изказва неподготвен.

2015.05.17 | 21:42

4
След като сега здравеопазването е на дъното - видно е, че трябва нещо да се промени... е.. При опита за промяна Мая скача... Това за какво говори?

2015.05.17 | 21:42

3
Москов е свестен

2015.05.17 | 21:42

2
Москов е един тъп.анар, трябва да го пратят в някои остров.
хйк

2015.05.17 | 21:42

1
Тая как ще я шибам в гъза.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини