НС прие на второ четене промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол

  • 29 април 2015 14:15

  • 1619
  • 2
НС прие на второ четене промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол
© Булфото

Парламентът отмени текст в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, допускащ за приватизационни договори, по които има неизпълнени в срок задължения, държавни органи да могат да предприемат необходимите действия за учредяване на законна ипотека или налагане на обезпечителни мерки по Гражданския процесуален кодекс върху имуществото на приватизираното дружество и върху имуществото на купувача.

Това стана с приемане на второ четене на промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, внесени от Министерския съвет. Промените са изготвени заради получено Мотивирано становище на Европейската комисия по процедура за нарушение, засягаща разпоредбата на параграф 8 от преходните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол /обн., ДВ, бр. 72 от 2006 г., изм. бр. 65 от 2008 г. и бр. 18 от 2010 г./, която не съответства на заложените в Договора за функциониране на Европейския съюз принципи на свободно движение на капитали и свобода на установяване. В параграф 8 е предвидено право на държавата, при неизпълнени в срок задължения по приватизационни договори, да учредява законна ипотека и да налага обезпечителни мерки върху имуществото на приватизираното дружество.

Възприетото законодателно решение е продиктувано от съображения за оптимизиране на осъществявания следприватизационен контрол и за реализиране на целите, залегнали в чл. 2, ал. 1 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за прозрачна и икономически ефективна приватизация при равнопоставеност на инвеститорите. В полученото мотивирано становище Европейската комисия поддържа позицията си, че разпоредбата на параграф осем нарушава интересите на инвеститорите от Европейския съюз.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1619 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ВАЖНО!!!

2015.04.30 | 00:03

2
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците (персонала) и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!
то имали още какво?

2015.04.29 | 15:33

1
пак ли масова ограбванизация

Добави коментар

Водещи новини