НС прие на второ четене промени в Закона за потребителския кредит

  • 09 април 2014 11:03

  • 2203
  • 2
НС прие на второ четене промени в Закона за потребителския кредит
©

След дебати в пленарната зала народните представители приеха на второ четене промени в Закона за потребителския кредит.

Депутатите гласуваха текст, който предвижда разпоредбите на закона да не се прилагат за договори за кредит, сключени преди датата на влизането му в сила, освен по отношение на такси, обезщетения или неустойки по параграф 8, точка 3 от този закон, която предвижда, че кредиторът няма право на обезщетение или неустойка при предсрочно погасяване на договор за кредит, когато кредитът е погасен след изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му. Депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов обясни, че сключените договори ще продължат да действат, като всеки ще може да погаси предсрочно кредита след изтичане на определен срок. "По този начин създаваме много по-добър ред. Ще бъде разширен обхватът на Закона за потребителския кредит по отношение на кредити под 400 лева. По отношение на този тип кредити няма да се прилага правото на отказ от кредита, тъй като наличието на това право би обезсмислило и ограничило краткосрочните кредити", поясни той.

Със законопроекта се забранява на банките да събират някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно такси и комисионни за действия, одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление. Кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисионна за едно и също действие. Въвежда се изискване видът, размерът и действието, за което се събират таксите и комисионните, да се описват ясно и точно в договора за кредит.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2203 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Паруш

2014.04.10 | 09:58

1
Свинете от БСП и ДПС пак хвърлят само прах в очите на хората с този закон. Защо не измислите закон с който да забраните на гадините от банките да изхвърлят хората от жилищата им. Вие докарахте народа до просяшка тояга и вашите банки му вземат и последната риза от гърба. За всичко ще си платите продажници долни.
Социалистче

2014.04.10 | 10:50

2
Точно така - да взимаме кредити, да не плащаме, а после да ни ги опрощават!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини