Депутатите обсъждат промени в Закона за опазване на земеделските земи

  • 09 април 2014 12:42

  • 1151
  • 1
Депутатите обсъждат промени в Закона за опазване на земеделските земи
©

Депутатите обсъждаха как да бъдат съгласувани проекти за рекултивация на земя за земеделски нужди и за рекултивиране на нарушени терени в горски територии.

Това стана при разглеждането на първо четене на промени в Закона за опазване на земеделските земи, внесени от Министерския съвет. Предвидено е съгласуването на тези проекти да извършва единствено министърът на земеделието и храните. Няма да се изисква утвърждаване на подземни и надземни трасета за проектиране и промяна на предназначението на земеделски земи за изграждането на линейни обекти на техническата инфраструктура, както и на прилежащите съоръжения, разположени на терена, когато застроената и прилежащата им площ, е до 15 кв. м.

Предлага се да бъде стеснен обхватът на категориите земи, за които се определят най-малко две площадки или трасета за съответния обект, като това задължение ще се отнася само за земите от първа до четвърта категория и за поливните площи. Комисията за земеделските земи с решение ще може да отлага промяната на предназначението на земеделска земя, когато възникнат въпроси за доизясняване. Комисията ще може да обсъжда искания за разрешаване на временно ползване на земеделска земя в определени случаи.

Предлага се да отпадне възможността без такса да се извършва промяна на предназначението на земи, предоставени безвъзмездно с акт на Министерския съвет на инвеститори по приоритетни инвестиционни проекти. Все пак инвеститорите - клас "А", съгласно Закона за насърчаване на инвестициите няма да плащат такава такса, предвижда проектът. Законопроектът ще бъде гласуван в началото на утрешното заседание.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1151 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2014.04.10 | 17:39

1
Вече няма земеделски земи, всичко е хавра- гол пущинак.

Добави коментар

Водещи новини