Калфин: Работим за увеличаване на контрола и превенцията на рисковете на работното място

  • 28 април 2015 15:26

  • 1116
  • 0
Калфин: Работим за увеличаване на контрола и превенцията на рисковете на работното място
© Булфото

България ще продължава да търси най-добрите законодателни практики, които да подобрят усилията, насочени към преодоляване на проблемите, както с неправомерните трудови взаимоотношения, така и с условията на труд.

Това се посочва в обръщение на вицепремиера Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска по случай Световния ден за безопасност и здраве при работа. Обръщението беше разпространено от пресцентъра на социалното министерство. "Важно е да знаем обаче, че наистина ефективно решение на тези проблеми ще има единствено тогава, когато всички ние, като общество, осъдим неправомерните трудови взаимоотношения. Защото от всеки един от нас, като част от тези трудови взаимоотношения, зависи как те ще се случват в реалността, не само на хартия под формат на регламент", посочва министър Калфин.

Статистиката показва, че в края на всеки работен ден, около 1 милион работници в света стават жертва на трудова злополука. Това не са просто цифри, а човешки съдби и изгубени животи, отбелязва вицепремиерът. По думите му за мащаба и влиянието на трудовите злополуки и професионални болести свидетелства и фактът, че в световен план тези инциденти са предизвикали повече смърт и инвалидност, в сравнение с глобалните пандемии. Настрани от статистиката обаче трябва да подчертаем, че неефективната превенция на трудовите злополуки и професионалните заболявания имат дълбоки негативни ефекти не само върху работниците и техните семейства, но и върху обществото като цяло, допълва министър Калфин.

През тази година Световният ден за безопасност и здраве при работа се провежда под мотото "Да обединим сили в изграждането на култура на превенция за безопасност и здраве при работа!", припомня министърът. Според него безспорно принципът на превенцията е в основата на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. Категоричен съм, че за подобряване, както на превенцията, така и на контрола на рисковете на работното място, изключително важно е да има общи усилия, както между държавата и работодателите, така и между работниците и техните организации, заявява Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска. Безопасната работна среда трябва да е приоритет на всеки трудещ се и всеки трудещ се трябва да знае и отстоява правата си, вписани и в Конституцията на Република България, допълва вицепремиерът.

Той отбелязва, че усилията на Министерството на труда и социалната политика и на "Главна инспекция по труда" са насочени в посока увеличаване на контрола и превенцията на рисковете на работното място. Нещо повече - от 2014 г. на интернет страницата на инспекцията има създадена специална секция "Тежки злополуки - причини и нарушения", чиято цел е чрез популяризиране на разследвани злополуки, да повиши вниманието на обществеността към най-често допусканите нередности на работното място, които водят до тежки, не рядко - фатални, последствия, се отбелязва в обръщението.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1116 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини