Бареков иска помощ от ЕС заради "безобразията в мините"

  • 14 април 2015 18:40

  • 1503
  • 6
Бареков иска помощ от ЕС заради "безобразията в мините"
© Булфото

Българската минна промишленост изхранва над 50 000 семейства, което я превръща в стратегически отрасъл на икономиката и социалната политика на страната. За съжаление, състоянието на мините, в които българските миньори работят, е на ниво 60-те и 70-те години на 20-ти век, когато самите мини са били построени. Оттогава не са правени никакви инвестиции в сектора.

Това посочи евродепутатът Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва в изказване от името на групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП на редовно заседание на комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE), на която е член, цитиран от пресцентъра на ББЦ.

През последните десетилетия държавата се опита да модернизира мините и да покрие екологичните изисквания за тяхната експлоатация, като ги приватизира чрез неизгодни договори и като ги предостави на концесия на частни инвеститори.

Приватизаторите продължиха да експлоатират работниците и мините без нужните инвестиции, единствено с цел бърза печалба, в резултат на което заплатите в бранша са от порядъка на 300 евро на месец, условията на труд са покъртителни, а безопасността и екологичните норми са отстъпили място на рекет върху държавата и злоупотреби с трудовото, екологичното и осигурителното законодателство, каза Бареков.

В комбинация с това в районите с минна промишленост се наблюдават замърсявания, които са сравними с екологична катастрофа, заради унищожаването на флората и фауната, както и заради увеличаването на онкологичните, белодробните и чревните заболявания, допълни той.

Бареков каза, че България не може да се справи сама с този проблем, тъй като затварянето на мините ще доведе до огромна социална и икономическа криза, заради резкия ръст на безработица. Ето защо на страната ни е необходима стратегическа финансова помощ от ЕС, която да компенсира заетите в минното дело, да пренасочи професионалната им квалификация и да рекултивира замърсените райони, така както беше направено с тютюневия бранш.

Само по този начин икономиката ни ще се отърве от средновековните методи на добив от недрата и ще ограничи злоумишленото влияние на шепа приватизатори върху живота на над 100 000 българи, категоричен бе евродепутатът. Кога България ще има своята Маргарет Тачър, завърши изказването си той.

Комисията е готова да помогне на държавите в дадени конкретни сектори, ако има такива тежки проблеми, бе отговорът на Елжбета Бенковска - комисар, отговарящ за ресор Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия.

Тя посочи, че е много важно за държавите членки да помислят за политики, които да променят условията на работа.

"В Европа има много примери за подобни промени, които са се осъществили съвместно с комисията и с инициативата на държавите членки. Важно е създаването на нови работни места, но и запазването на съществуващите такива", обясни Бенковска.

Последвайте канала на

1503 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.05.21 | 03:11

6
i tova laino kato osraniia siderov kato udavnici tarsiat slamka . BARDAKOV; imah LI pone maaalko predstava za minite na GORUBSO i kolko polucavat rabotnicite i pri kakvi usloviia? BARDAKOV ZABRANIAVAM TI DA GOVORIH GLUPUSTI IASNO.

2015.05.21 | 03:11

5
Скоро Бареков, скоро... Ще ти образуват едно делце, за четиридесетте милиона дето мустакатия банкер ти ги връчи. Харчи сега докато можеш. Много скоро може да няма кво да хариш...
BB

2015.05.21 | 03:11

4
Това намирисва на опит за "отмъщение" към Ковачки!!! Тоя палячо май нещо бърка нещата? Няма понятие от нищо, даже от жени, а само приказва заучени и клиширани фрази подсказани му от други!

2015.05.21 | 03:11

3
Тоя глупак се опитва да си върне електората от Ковачки, хахахаха.
kiril

2015.05.21 | 03:11

2
barekov ti si edin boklyk i nishto poveche mamicata ti i pedal dolen

2015.05.21 | 03:11

1
Боже боже аман от олигофрени този неразбра ли че Э.С. отдавна не се занимава със мини за добив на въглища и енергия всичко е атомна,ветрогенераторна,панелна енергия..ГОЛЯМ ГЛУПАК!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини