Митов не се притеснява, че „Хизбула” може да попречи на отношенията ни с Иран

  • 04 април 2015 13:29

  • 1582
  • 13
Митов не се притеснява, че „Хизбула” може да попречи на отношенията ни с Иран
©

Споразумението за иранската ядрена програма дава шанс да се стигне до решаване на този въпрос и съответно до намаляване на рисковете както за цяла Европа, така и в частност за България, коментира министърът на външните работи Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, пред БНР.

Според него, ако се стигне до ясно разрешаване на въпроса дали иранската ядрена програма ще бъде използвана само за мирни цели, това ще увеличи и сигурността на България, ще увеличи увереността, че можем да продължим партньорство с Иран по съвсем различен начин от този до момента. Именно заради страната ми е приветствала споразумението.

Митов смята, че за подобряване на отношенията с Иран свидетелства фактът, че страната ни е изпратила посланик в Техеран. Той припомни, че до скоро посолството е имало временно управляващ.

Първият ни дипломат е на мнение, че страната ни има интерес да започне много бързо интензивен политически и икономически обмен, ако отпаднат икономическите санкции, международно наложени на Иран.

Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, не се притеснява, че пречка в отношенията между България и Иран може да се окаже проиранската позиция на „Хизбула", която попадна в списъка на ЕС на терористичните организации след атентата на летище „Сарафово".

Министърът коментира, че е безспорно, че „Хизбула" е шиитска, проиранска, но това не доказва нищо повече. Той изтъкна, че страната ни знае, че именно „Хизбула" стои зад организацията на атентата. Той припомни, че групировката е попаднала в списъка с терористични организации на ЕС. Това, по думите му, е нещото, което до момента се знае и е категорично установено. Оттам насетне, коментира министърът, обстановката в Близкия изток е много динамична.

Дипломат номер 1 подчерта, че знае за притесненията на Израел. Според него те си имат своите основания и скептицизъм. Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, изрази убеденост, че в диалог с тях трябва да се постигнат и всички останали договорености и да бъдат убедени, че естествено и тяхната сигурност е взета под внимание, когато става въпрос за преговори с Иран. Само че, за да може обстановката в Близкия изток да придобие съвсем други измерения, Иран трябва да бъде част от разговора, който се провежда в момента по отношение на стабилизация на района в Близкия изток. Тук трябва да сложим ситуацията в Сирия, трябва да сложим ситуацията в Йемен, категоричен е Митов.

Той обяви, че се работи за подписване на протокол с Турция за съвместна охрана на границата. ЕС има споразумение с Турция за реадмисия, припомни той. Двата въпроса, въпреки че не са формално обвързани, могат да бъдат разглеждани и заедно. България е изпратила и покана за посещение у нас на турския министър-председател. Работи се за подписване на протокол за съвместна охрана на границите и с Гърция, подчерта министърът.

По думите му, България е на трето място сред страните с най-много молби за получаване на бежански статут. В същия момент сме доста назад в класацията по отношение на солидарния фонд на ЕС за настаняване и интеграция на бежанци. Именно заради това постоянно се настоява към страната ни да се подхожда по-солидарно в този случай, изтъкна Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,. Той смята, че 10-те милиона са само част от това, което бихме могли да получим в бъдеще. Първият ни дипломат обеща да страната ни да иска и още, защото сме една от най-нуждаещите се в това отношение държави. И това било доказано.

Относно твърдението, че потокът от руски туристи у нас ще намалее заради наложените от ЕС санкции, външният ни министър е на мнение, че това е част от масовата дезинформация по проблема. По негово мнение, ако има намаление на руските туристи, ще се дължи на намалената им покупателна способност.

Митов посочи още, че има предупреждение към служителите в силовия сектор на Русия да внимават при пътуванията си в държави, които имат сключен договор за екстрадиция със Съединените щати.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1582 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2015.04.05 | 12:09

13
ХАЙДЕ ИЗЛИЗАМ,ЧЕ ИЗЛИЗАМ.МОЖЕШ ПАК ДА ПИШЕШ ЗАД ГЪРБА МИ.НО ИЗЧАКАЙ ИЗВЕСНО ВРЕМЕ,КАКВИТО СА ИНСТРУКЦИИТЕ.

2015.04.05 | 12:09

12
Гербераст-педераст на теб само ти влиза!Продажниците в ГЕРБ, само вдигате ръчички и сваляте гащите пред Обама!
rusofil

2015.04.05 | 12:09

11
Този пак цъфнал на снимка! :)))) Ужас!

2015.04.05 | 07:40

10
Този лигав педал Митов ще ни докара до война.

2015.04.04 | 23:44

9
ИРАН ЩЕ СИ ВОДИ ПОЛИТИКАТА КАКТО ДОСЕГА. МИТОВ Е НИКОЙ И ОТ НЕГО НИЩО НЕ ЗАВИСИ.
атака

2015.04.04 | 15:48

2
Така е,както и да не се месят на ИД и АЛКАЙДА.Също и на Дпс.
АТАКА-ДЕГЕСТАН

2015.04.04 | 23:43

8
МНОГО СА ПРОСТИ ТРОЛОВЕТЕ НА ВОЛЕН,МНОГО.ПО ЦЯЛ ДЕН СИ СЪРБЯТ ГЪЗОВЕТЕ ОТ ХОРСКИТЕ ПСУВНИ,НО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ДРАСКАТ ИЗМИСЛИЦИТЕ СИ.
я хочь рубльи

2015.04.04 | 17:15

7
Я Волен рубль, и я готов продать Болгарию. пожалуйста, помогите мне выбрать меня, чтобы я мог получить больше рублей .В России наступает кризис, и люди начали массово стали каннибалами и есть, пожалуйста, помогите
я хочь рубльи

2015.04.04 | 17:15

6
Мы группа вундеркиндов Атака и будет продаваться за рубли, мы любим больше, чем Россия и Болгария в состоянии войны встать на сторону России и Болгарии Почему убить рублей для нас всегда превыше всего

2015.04.04 | 16:08

5
Педала Митов,който е на Американска издръжка.

2015.04.04 | 15:48

1
Ние болшевишките курви от Юруш, се притесняваме да не ни спрат рублите , а политиката --нито я разбираме , нито ни интересува !! Ако ни разпоредят от Москва --лаем , ако ли не --мълчим !

2015.04.04 | 16:08

4
Гейберските тролове пак осмърдяват,а се бяха скрили няколко дни ха-ха-ха.

2015.04.04 | 16:08

3
То засега като гледам, никой за нищо не се притеснява.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини