Петкова: Инвестираме в енергетиката 1,4 млрд. евро по плана „Юнкер”

  • 20 март 2015 14:49

  • 1158
  • 1
Петкова: Инвестираме в енергетиката 1,4 млрд. евро по плана „Юнкер”
©

Общата стойност на проектите, които сме предложили да бъдат включени в плана „Юнкер”, е приблизително 1 млрд. 410 млн. евро. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по по време на парламентарния контрол.

Тя уточни, че в публикувания в ЕК първи списък на плана „Юнкер”, фигурират само проектите от сектор „Електроенергетика”, но има възможност от ЕК да бъдат внесени още предложения.

От Министерство на енергетиката са направили предложения за приоритетните за България шест газови проекта – междусистемната газова връзка между Гърция и България, подземното газово хранилище Чирен, рехабилитация и модернизация на националната газопреносна система, междусистемната връзка България – Турция, изграждане на второ газохранилище, междусистемната газова връзка между България и Сърбия. Енергийният министър допълни, че са добавени и още два електроенергийни проекта, сред които за разширяване на ПАВЕЦ Чаира.

Петкова посочи, че в бъдеще, при успешна реализация на проектите за разширяване на капацитета на газохранилището в Чирен, изграждане на газовите интерконектори с Гърция и Турция, пускането на южния газов коридор и нов терминал за втечнен природен газ на северното гръцко-егейско крайбрежие, ситуацията и перспективите пред България ще са значително по-добри. „Интерконекторите с Румъния и Сърбия също ще дадат достъп на страната ни до големите газохранилища и до алтернативни източници и маршрути на природния газ от Централна и Западна Европа”, увери тя.

„От анализите, които сме направили, необходимите инвестиции за изграждане на шестте газови проекта са в размер приблизително на 764 млн. евро, а стойността на инвестициите за изграждане на петте енергийни проекта, възлизат приблизително на 646 млн. евро или общата стойност на проектите, които сме предложили да бъдат включени в плана „Юнкер”, е приблизително 1 млрд. 410 млн. евро”, каза още министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1158 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.03.21 | 11:15

1
ти с турбо проста и грозна кикимора на конци. хората ток нямат вие строите конектори . нямате налапване от тези проекти вие.

Добави коментар

Водещи новини