Работодателите срещат отпор за вдигане на пенсионната възраст (видео)

  • 10 март 2015 16:13

  • 2453
  • 2
Работодателите срещат отпор за вдигане на пенсионната възраст (видео)
©

Предложението на работодателите за вдигане на възрастта за пенсиониране с шест месеца на година не се подкрепя от останалите участници в работната група по пенсионната реформа. Това каза на брифинг Николай Николов, съветник по пенсионните въпроси на министъра на труда и социалната политика.

Николов информира за мненията на работната група по предложенията на национално представителните работодателски организации, постъпили в писмен вид след 20 февруари тази година.

По думите му подобно рязко увеличаване на възрастта би натоварило едно и също поколение да понесе тежестта на реформите. Той допълни, че това, което се прави в България от 2000 година насам за промяна на критериите за достъп до пенсията, е световен рекорд за бързо повишаване на тези критерии. "Аз мога да ви послужа като манекен - като съм почнал работа, съм мислел, че ще се пенсионирам на 60 години с първа пенсия, ако имам 25 години стаж, сега ще са ми необходими 65 години и 40 години стаж", допълни той.

Николов припомни, че предложението на министър Калфин е за плавно увеличаване на възрастта и стажа с по месец-два на година. Така според Николов всички останали правителства ще продължат реформата, а няма да се изкушат да си правят пи ар като я замразят.

Участниците в работната група не са подкрепили и предложението за отпадане на втора категория труд и промяна на критериите за риск и тежест на труда при първа категория труд.

Има действаща инструкция на управителя на НОИ, според която работодателят е задължен, когато се промени работно място, да информира териториалното поделение на НОИ и поделението да направи предложение на управителя на института, работното място да бъде изключено от съответната категория, ако са подобрени условията, посочи Николов.

Въпросите, свързани с усъвършенстване на експертизата на работоспособността, както медицинската част, така и осигурителната и социалната, да бъдат обсъдени на едно от следващите заседания в рамките на този месец, съобщи той. Междуинституционална група към министъра на здравеопазването до дни ще представи своите предложения.

Пенсионирането на работещите в специалните ведомства също ще бъде обсъдено на едно от следващите заседания, тъй като се изчакват предложения и на специалните ведомства. Предложението на работодателите да се освободи осигурителната система от плащания, които имат характер на социално подпомагане, се нуждае според останалите участници в работната група от прецизиране.

Работодателите трябва да посочат за кои точно плащания става въпрос, каза Николов. Асоциацията на индустриалния капитал в България е предложила да се преосмисли индивидуалният коефициент в пенсионната формула на хората, които се осигуряват в универсални пенсионни фондове. Сега вноската за трета категория труд за пенсии е 17,8 на сто, от които пет процентни пункта за хората, родени след 31 декември 1959 година, се превеждат в универсалните пенсионни фондове и затова пенсията на тази категория се намалява в съотношение пет към 17,8, т.е намалението е с 28 на сто на пенсията от НОИ, припомни Николов. Предложението на АИКБ е във формулата да влезе и 12-процентната вноска, която държавата прави на всеки работещ, да бъде включен и трансферът за покриване на дефицита на НОИ, като така намалението на пенсията от НОИ няма да е с 28 на сто, а с 13 на сто.

От министерството са категорично против включването на трансфера за покриването на дефицита, но по отношение на промяната на индивидуалния коефициент може да се мисли, поясни Николов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2453 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.13 | 15:51

2
Аз искам данъци на фирмите и на новобогаташите да станат 45%!

2015.03.16 | 13:34

1
По-точно на РАБОПОДАТЕЛИТЕ които участват във вдигането на възрастта и стажа!..............

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини