16-те млрд. разпалиха страстите между БСП и ГЕРБ в ефир

  • 19 февруари 2015 07:35

  • 2518
  • 13
16-те млрд. разпалиха страстите между БСП и ГЕРБ в ефир
©

Вчера се разрази буря в парламента заради новия заем от 16 милиарда лева. Премиерът заплаши с оставка, част от коалиционните му партньори блокираха гласуването, а опозицията излезе на протест. Патриотите и АБВ объркаха плановете на кабинета. С аргументите, че всичко отново става прибързано, без достатъчни обяснения и разяснения, партньорите обещаха да гласуват "въздържал се", ако се стигне до това днес.

Според опозицията този заем не бива да се тегли. Според депутатът от БСП Румен Гечев, който е и бивш финансов министър, изтъкна, че няколко поколения ще връщат този дълг. Той изказа съмненията си, че планираните заеми всъщност са два и след като бъде изтеглен този заем от 16 млрд. ще се предложи друг по-малък. Има един скрит вътрешен дълг, който правителството крие зад гърба си, каза той. Ние не знаем за какъв срок ще бъде теглен този дълг, говори се за 30 години, но не знаем дали е така, посочи Гечев.

Той изрази учудване от думите на премиера Борисов, че ако не се изтегли този заем държавата ще спре. Той припомни, че миналата година е бил променен бюджетът. През 2015 г. всички средства бяха осигурени.

Гечев спекулира, прекъсна го колегата му от ГЕРБ Владислав Николов. Той разясни защо се налага да се тегли заема. "За първи път правителство гласува средносрочен план за управление. Това се прави, за да има спокойствие в държавата. Трябва да се погаси стария дълг, а сега условията за това са най-изгодни. Ние рефинансираме този дълг на ниска цена. Трябва да се възползваме от факта, че на пазара лихвите са ниски и по този начин ще внесем спокойствие в държавата. Не трябва да има дефицит, отбеляза Владислав Николов.

Кой твърди, че лихвата е най-ниска?, попита Гечев. Този договор е условие за средносрочната програма на правителството, която ние не сме видели. Финансовите акули в Лондон и САЩ ли го направиха?, продължи Гечев. Как избрахте тези банки, в кой ресторант? Едната банка, от която ще се взимат парите беше наказана, освен това тя се проверява за данъчни измами.

Тук Николов го прекъсна с репликата: "Вие знаете как да фалирате банките и даде пример с КТБ.

Фактът, че се връщате към Хан Аспарух няма да ви помогне, контрира го Гечев. Размерът на външния дълг към момента е 6,9 млрд. 

Парламентът не обсъжда локуми, а числа, посочи Николов. Взимаме кредит на по-добра цена, с който ще рефинансираме стария ви дълг,  натрупан за 25 години.

От Хан Аспарух е натрупан този дълг - подигра се Гечев.

Не от Тодор Живков. Това са фактите и ние трябва да ги погледнем, продължи Николов.

16 млрд. е целият дълг на Живов за 16 г., отбеляза Гечев. Правилно е, че вашите колеги не подписват, защото те са застанали пред политическия трап. Има криза и целия народ вижда, че тя е в самите управляващи. Те виждат, че управляващите се държат странно. Аз не бих стоял в такова правителство и 5 секунди. Финансовият министър да научава, че ще се тегли заем от 16 млрд. от радио "Ереван", заяви депутатът от левицата.

Ние видяхме какво направихте заедно с ДПС и "Атака", оставете ни сега да управляваме на спокойствие. Ние внасяме финансово спокойствие в икономиката, увери Николов.

Вие сте спокойни, но гражданите не са, завърши Гечев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2518 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
ЯЛОВАТА волена ВЪВ КАЗАРМА НЕ Е ХОДИЛА хахахахахах

2015.02.26 | 06:04

13
ЩОМ бкп И хатакларъ РЕВЪТ ЗНАЧИ ГЕРБ Е НА ПРАВ ПЪТ
ЯЛОВАТА волена ВЪВ КАЗАРМА НЕ Е ХОДИЛА хахахахахах

2015.02.20 | 10:44

12
ЩОМ бкп И хатакларъ РЕВЪТ ЗНАЧИ ГЕРБ Е НА ПРАВ ПЪТ
ЯЛОВАТА волена ВЪВ КАЗАРМА НЕ Е ХОДИЛА хахахахахах

2015.02.20 | 10:44

11
ЩОМ бкп И хатакларъ РЕВЪТ ЗНАЧИ ГЕРБ Е НА ПРАВ ПЪТ

2015.02.19 | 15:47

9
Ха ха ха вчера Волен го направиха Булка и днес почнаха да се защитават БСП и Атака,ами така е все пак Волен трябва и да яде от някой.

2015.02.19 | 18:33

10
haha,pak li si tuk tupa tikvo dogan navede li vi s boiko pederasa

2015.02.19 | 15:45

8
Става ли въпрос за пари - всички политици започват да се оплюват :) като свършат-еднозначно,са като котарак и мишка
ЯЛОВАТА волена ВЪВ КАЗАРМА НЕ Е ХОДИЛА хахахахахах

2015.02.19 | 12:38

7
ЩОМ бкп И хатакларъ РЕВЪТ ЗНАЧИ ГЕРБ Е НА ПРАВ ПЪТ

2015.02.19 | 11:47

6
Тоя Гечев като говори за финанси все едно дявола чете евангилието,тоя дето по негово време фалираха банките и изкрадаха спестяванията на хората ми седнал да ми говори за финанси,аве аланколу при кое правителсвто фалира КТБ ве охлюв смотан,че да говориш за финанси.Аман от такива псевдо финансисти.

2015.02.19 | 11:45

5
БСП и ГЕРБ - виновниците за натрупаните дългове през последните 2 години. Ако фалира държавата ще е по тяхна вина.

2015.02.19 | 11:45

4
дежурната спермоядка от герб се чуди как да обърне гласовете в своя полза!

2015.02.19 | 10:47

3
Червените помяри пак лаят глупости!!!! Не стига ,че с ДПС и Атака за 1г. източиха и съсипаха КТБ ами питат сега ЗАЩО пак теглим заеми?????

2015.02.19 | 09:53

1
ei pederast dolen,pitai kurvata boika koi....

2015.02.19 | 10:46

2
Според запознати със сделката зад цялото ято офшорки стоят освен вече свързваният с „Булгартабак“ ДПС депутат Делян Пеевски, двукратен премиер, котарак-културист, който е и личен приятел на премиера, и почетен председател на етническа партия. Героите със сигурност са разпознаваеми. Това, което остава скрито години след раздържавяването на цигарения холдинг, е как „Булгартабак“ успява да играе ролята на невидимия трети партньор в дуета ДПС – ГЕРБ. Тандем, който все повече се откроява като реално управляващ страната за сметка на широко прокламираната голяма коалиция. Сделката по приватизацията и последващата смяна на собствеността в мажоритарния акционер в „Булгартабак холдинг“ е описвана и разказвана може би десетки пъти. За да е ясно мястото на нашите политико-физкултурни герои, е редно да я опиша пак.

Добави коментар

Водещи новини