Кунева: Бюрото за борба с корупцията ще предпазва от корупционни практики

  • 17 юни 2015 17:22

  • 1459
  • 7
Кунева: Бюрото за борба с корупцията ще предпазва от корупционни практики
©

РБ гледа много сериозно на кандидатурата за шеф на БНБ Бисер Манолов. Той е реформатор, доказал се е и може да даде много на българската банкова система. Това каза вицепремиерът Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Подкрепата ни за кандидатът на ГЕРБ не е противоречие, увери Кунева.Ние сме в коалиция и ги подкрепяме. Кандидатурата ни за г-н Димитър Радев е кандидатура под условие, след изслушване. Така правят партньорите, посочи вицепремиерът. Трябва да дадем възможност на българското общество да прецени експертите.

Подчертавам, че целия РБ стои зад кандидатурата на Бисер Манолов. Един от най-големите му плюсове е, че той познава системата ни. Един от приносите му е обезпечаването на клиентите на КТБ от Фонда за гарантиране на влоговете.

Днес бе приет от МС Законът за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. В тази връзка Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 подробно обясни как ще се прилага той и как ще работи новата служба антикорупция. "Хората, които ще работят в бюрото ще са инспектори. Те ще имат специален статут - ще могат да събират информация, служителите на ДАНС ще трябва да им предоставят такава в 14-дневен срок", разкри Кунева.

Тя посочи, че под ударите на закона ще попадат не само хора, които са по върховете на властта, но и които са подложени на корупционен риск. Кунева даде пример със здравеопазването и допълни, че има подкрепата на здравния министър по този въпрос. Други рискови служители са директорите на горските стопанства, служители на НЕК.

Инспекторите ще работят паралелно с новата служба. Те ще следят за несъответствие в данъчните декларации, засичането ще ставая през ДАНС, прокуратура и др.

Със закона се регламентира работата на специално бюро, което ще се занимава с анализ на имущественото състояние на висши държавни чиновници, ще установява конфликт на интереси. То ще започне работа през 2016 година и ще обедини под една шапка спорните БОРКОР и Комисията за конфликт на интереси, които към момента не са отчели успехи в борбата с корупцията при недобросъвестни висши чиновници. Към новата структура ще влязат и звена от Сметната палата.

Законът не цели да следи хората, а да предпазва от корупционни практики. Казус по казус сме затваряли пробойните в системата, увери Кунева. Вицепремиерът припомни, че премиерът твърдо стои зад необходимостта от този закон. "Той подкрепи закона. Разпознат е проблемът, намерено е решение и има стратегия - това е пътят. Могат да бъдат разяснявани още много неща. Аз съм на разположение постоянно, за да разяснявам всяко нещо по закона", добави Кунева.

Според закона "корупционно поведение" е това, при което, в "резултат на заеманата висша публична длъжност, лицето получава облаги от материален или нематериален характер, водещи до незаконно увеличаване на неговото или на свързани с него лица имуществено състояние, или изпълнява възложените му правомощия или задължения по служба при условията на конфликт на интереси".

Меглена Кунеява увери, че ще се съхрани достойнството на всеки разследван.

Близо 10 хил. души, сред които 7670 висши чиновници, попадат под прицела на новото антикорупционно звено. Бюрото за борба с корупцията ще може да прави проверки при анонимни сигнали и медийните публикации. Официално разследване може да започне при установено разминаване между приходите и притежаването имущество от над 10 000 лева. Ако има доказателства за извършено престъпление, случаят ще се предава и на прокуратурата.

Законът въвежда и строги ограничения за лицата, заемащи висши публична длъжности. Те няма да имат право в продължение на една година от освобождаването си от да сключват трудови или други договори за изпълнение на ръководни или контролни функции с търговските дружества, както и да участват в обществени поръчки.

Националното бюро ще се ръководи от директор, който се подпомага от заместник-директор. Те ще се назначават и освобождават от президента по предложение на Министерския съвет. Там ще работят до 100 души, съобщи Кунева.

Директор и заместник-директор на Националното бюро могат да бъдат български граждани, с най-малко 10 години професионален опит, поне пет от които на ръководна длъжност. Те задължително ще преминават през проверка за почтеност, а парламентарната комисия за борба с корупцията ще има правомощия да проверява ръководството на бюрото.

Ръководството на Националното бюро ще трябва да отчита дейността си на всеки три месеца, както и да представя годишен доклад в Народното събрание. Директорът и неговият заместник ще имат право да искат от съда дори разкриване на банковата тайна за проверявано лице. Инспекторите, които ще извършват оперативната дейност по проверките на висшите чиновници също ще преминават през тест за почтеност. Дейността на бюрото ще се проверява ежегодно от независим външен одитор.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1459 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2015.06.18 | 12:08

7
ti da ne izkufia ma kuha leiko.....

2015.06.18 | 12:08

6
А кой ще ни предпазва от бюрото за борба с корупцията?
АМАН ОТ РОБСКА ПСИХИКА

2015.06.17 | 23:49

5
Кунева тоз анонимния дето го казваш ти, е с акъл двойно повече от твоя.Ако не беше тоя анонимния българския народ щеше да бъде лъган още дълги години от такива,като теб,които се имат за някаква класа в обществото а всъщност са "гола вода и кал между ушите".Жалваш се,че нямаш репутация.Никой не може да свали на някого самочуствието и репутацията ако тя се базира на морална основа.Този анонимен не можеш да му се намажеш нито на морала нито на знанията,нито на самочуствието.Досието му е по-чисто и от това на папата.Нито свирики е правил,нито с чужди интереси и мошеничества се е занимавал,така ,че когато искаш да бъдеш уважена,уважавай и ти защото не знаеш кой може да стои насреща.Ако аз мога да си позволя да изкажа възмущението от престъпната ви дейност ТИ другарко Кунева,не можеш защото си много грешна пред българите.

2015.06.17 | 22:21

4
"ЙЕС"

2015.06.17 | 21:57

3
toest 6te debnem lekari za da si izmivame rucete s tqh za neuspqva6tata "reforma" a agenciata za borba s korupciata po visokite etaji na vlastta nqma da sledi za korupciq po visokite etaji na vlastta a 6te se zanimava s lekari i s gorski :))) a kontrabandata organizirana ot pravitelstvata koga ma kriva sestro ciganoza6titni4ka?

2015.06.17 | 21:57

2
buroto ta vie ste nai kurupiranata zgan banda moshenici paraziti v sofia ...
gogo

2015.06.17 | 21:57

1
kuneva rjbva da napravi pametnik na RIzova i Conev

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини