Плевнелиев: Най-голямата грешка на прехода е заметената истина

  • 14 ноември 2014 21:10

  • 3517
  • 41
Плевнелиев: Най-голямата грешка на прехода е заметената истина
©

От 25 години се занимаваме със сбърканите дати и дребните теми, а не отговаряме на важните въпроси. 15 години се питаме: Свърши ли прехода? Истински ли беше прехода? Къде отидоха парите? Кой даде възможност на мутрите да се разхождат по "Витошка" с бухалките? Къде бяха службите? Демокрацията ли е виновна за това? Има много важни въпроси, но най-важния е, че тук непрекъснато получаваме половинчати истини.

Това каза в предаването "Панорама" по БНТ президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. За мен най-големите грешки на прехода са заметената истина и върховенството на закона. Комунистическите режисьори продължават да ни прожектират филми. Ние в началото на прехода направихме не лоша Конституция. За съжаление стигнахме само до там. На всички тези въпроси отговора е, че не се справихме както трябва. Със сигурност не е късно да поправим тези грешки, категоричен беше президентът. Манипулираната истина винаги разделя. Пожелавам си да вземем доброто от миналото чрез обективен прочит. Това искам. Обективен прочит на историята. Има различни позиции. Истината обаче е една и ние можем да стъпим на нея, за да изградим стабилна основа, поясни Плевнелиев.

Държавници са Аспарух, Ботев, Левски, а не хора, които бяха готови да ни харизят за 16-та република на СССР. Ние се загубихме в дебрите на полуотворените досиета и дребнотемието. Народът не иска от нас това. Последните години ние се борим с комунистите, а не с комунизма. Трябва да покажем истината такава, каквато е. Много ми харесва идеята за създаване на музей на България през 20-ти век. Милиони българи са полагали честен и достоен труд по време на комунизма. Не трябва да гледаме само с лошо назад. Някой обаче трябва да им отговори: Къде отиде техния труд? Къде отидоха парите им с фалита на Луканов и фалитите на банките през 90-те години, попита държавният глава. 

Ако досиетата на КТБ не се отворят и всичко се замете, ние ще извършим едно ново дело, което ще доведе до нова вълна от емигранти и недоверие в държавните органи. Аз призовавам тези досиета да се отварят вече 6 месеца. Няма да се уморя да повтарям, че е много важно казуса КТБ да не се превръща в казуса Първа частна банка и редица други, обясни Плевнелиев. Не вярвам, че тефтерчетата на Филип Златанов са изчезнали случайно. Вече се доказа, че вещото лице, от което бяха откраднати, е агент на Държавна сигурност. Факт е, че е от тези тефтерчета бяха показвани само две страници. Защо никой не попита и не показа другите страници, попита президентът.

Аз не съм срещу Русия. Аз съм за това България и Русия да бъдат равнопоставени партньори, на базата на върховенството на закона. Не мисля, че хората, които прокараха поправка за "Газпром" и подписаха за "Южен поток" само за разходната част, но не и за приходната, работят за добрите отношения между двете страни, обясни президентът. Не се гордея, че съм съставил две служебни правителства. Те със сигурност си свършиха добре работата. Те преведоха успешно държавата в два тежки моменти, категоричен беше Плевнелиев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3517 41

Свързани новини

Коментари 41

Добави коментар

2015.03.22 | 11:45

41
Na toz i na kurvata boiko gi ibaxme v ustata izgaltaha ni spermata go kapka.takiva kurvi ne sme vijgali............

2015.03.22 | 11:45

40
Na toz i na kurvata boiko gi ibaxme v ustata izgaltaha ni spermata go kapka.takiva kurvi ne sme vijgali............kurvi....kurvi

2015.03.22 | 11:45

39
Na toz i na kurvata boiko gi ibaxme v ustata izgaltaha ni spermata go kapka.takiva kurvi ne sme vijgali............kurvi....kurvi
Любо Ангелов от Бургас член на ПП АТАКА

2015.03.22 | 11:44

38
Волен Сидеров е предател-МУТРА - рекетьор, през 1988г. Е арестуван от Б.Бонев със крадени фотообективи и белязани пари за РЕКЕТ, но тогавашните от ДС са го спасили, Волен е АГЕНТ на ДС. Многократно доказа мутренското си поведение, когато удряше полицаи и се биеше по самолетите, и когато хвърляше пиян капачки от бутилки по сервитьорите.

2014.11.16 | 12:22

3
ЯЖ МИ ХУЯ
Любо Ангелов от Бургас член на ПП АТАКА

2015.03.22 | 11:44

37
''ДОКЛАДНА от Ахмед Емин – началник кабинет Г-н Председател Във връзка с постигнатото споразумение с г-н Волен Сидеров и решение на ЦОБ, аз изпълних поставената от вас задача, като предадох сумата 1 600 000 лв. /милион и шестстотин хиляди лева/ на г-н Волен Сидеров, за подпомагане на неговата предизборна кампания. Сумата бе предадена в присъствието на определените от Вас представители от ЦОБ – Камен Костадинов и Росен Владимиров. ПЕЧАТ.С уважение:''А. Емин'' Извод: Ахмед Доган е дал 1,6 млн. лв. на лидера на "Атака" Волен Сидеров за предизборна кампания през 2005 година.След това Доган убива А.Емин, за да заличи следите си, но документът останал непокътнат. Светна истината че АТАКА е проект на ДПС, със цел насаждане на етнически конфликти във България,с единствената цел разделението и. Събуди се Българино!

2015.03.22 | 11:44

36
Най голямата грешка на прехода са наркопласоьра Тиквата проста и педераса помак Расим Плевнооглу казано най вярно и кратко,всички да го знаят и помнят!
do koga

2015.03.22 | 11:44

35
dokoga shte se plüem edin drug vsi4ki depotati sa moshenizi irekitiori na noz ikrai
баба гицка

2015.03.22 | 11:44

34
БРАВО НА ПЛЕВНЕЛИЕВ - ТОВА Е НАЙ ДОБРИЯ ПРЕЗИДЕНТ КОЙТО МОЖЕ ДА ИМАМЕ --- всички бягат от истината и се страхуват --- САМО ТЪРСЕНЕТО НА ИСТИНАТА ЩЕ СЪВЗЕМЕ БЪЛГАРИЯ
дядо

2015.03.22 | 11:44

33
ти си нашата грамадна грешка ние сме си миновни

2015.03.22 | 11:43

32
Комунистчето Бойко мачкаше ушите на Тодор Живков , а на Доган мъдите та чак кученце му подари :))))))

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини