Плевнелиев: Липсва оценка за престъпленията на комунистическия режим

  • 01 февруари 2014 13:05

  • 5590
  • 60
Плевнелиев: Липсва оценка за престъпленията на комунистическия режим
©

Упорито се търсят причини и средства документите на комунистическите служби да останат непрочетени.

Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното във видеообръщение, представено на церемонията по почитане на жертвите на комунистическия режим, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното призовава всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив. „Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои“, заявява държавният глава в специално видеообръщение по повод събитията от 1 февруари 1945 година.

„След 25 години няма какво повече да бъде тайна. Нека всички имат достъп до тях, а не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас. Няма нужда от посредник между нас и истината. Всички граждани, ученици, студенти, имат право да разберат истината за службите на тоталитарната власт от първо лице. Нека веднъж завинаги да затворим спекулациите около Държавна сигурност, да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави“, апелира президентът в обръщението си.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното определя като „най-тежкия порок на нашия преход“ липсата на недвусмислена оценка за престъпленията на комунистическия режим. „Вместо това продължават опитите за създаване на паралелна реалност и митове - за Тодор Живков, като „човек от народа“, за „добрите“ служители на Държавна сигурност, които „не са работили за една партия, а за държавата“, като удобно се забравят лагерите, затворите и целият терор, който осъществиха същите тези „професионалисти“, върху българския народ“, казва държавният глава. В обръщението си президентът посочва още, че в годините на прехода различни политически партии са се опитвали да крият части от истината за тайните служби на тоталитарната власт. „Стига вече! Нека поне затворим тази страница по един достоен начин, достатъчно щети нанесохме досега с половинчатия й прочит“, подчертава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

„Днес отдаваме почит на хора, които с цената на живота си са платили правото си да отстояват идеи. Почитайки тези достойни българи, нека работим, отстояваме и защитаваме идеите си свободно, както го правиха те. Нека отстояваме политическите си различия по правилата на демокрацията и правовата държава“, казва още държавният глава, според когото „пътят към българския национален идеал „за чиста и свята република“ и за национално обединение минава през честния прочит на истината“.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5590 60

Свързани новини

Коментари 60

Добави коментар
КОМУНИСТ

2015.03.21 | 21:22

60
Престъпленията на комунистическият режим, със 2ст. за kWh, електроенергия, а ся де!!!
AJ4A

2014.02.02 | 16:29

9
Ако си кадърен, ако държавата НЕ Е комунистическа диктатура, дори 2 лева да е тока, пак ще живееш като бял човек!!!! Ако си отрепка неграмотна и мързелива ще чакаш някой комсомолски или партиен секретар да те турне на някое пастче, че да не умреш от глад!!!! Все още има комсомолски секретари и все още делата на комунистите НЕ СА НАКАЗАНИ, ама това няма да продължава вечно, така че ........... време ти е да еволюираш или да ..... изгниеш в тинята!!!!

2014.11.16 | 12:45

59
Българино, чети си историята! От 1923 до 1944 год. – практически 20 год. гражданска война в България. Защо се забравят жертвите от тези години? Те също са платили с живота си правото да отстояват идеите си. Или за едните може, а за другите – не.

2014.11.16 | 12:45

58
Роска, курво. Роска, курво. Кур иза Б.Б. от БКП!!!

2014.11.16 | 12:45

57
Поклон пред паметта на жертвите на комунистическия терор! Жалко за пропуснатите жъзможности на техните деца и внуци! И все пак, колко години трябва да минат за равносметка? Времето е отминало и виновниците са отново на власт. Но вече като капиталисти и собственици на това, което откраднаха от народа. Каква ирония!
КОМУНИСТ

2014.11.16 | 12:45

56
Престъпленията на комунистическият режим, със 6ст. за литър нафта, а ся де!!!
AJ4A

2014.02.02 | 16:29

8
Ако си кадърен, ако държавата НЕ Е комунистическа диктатура, дори 5 лева да е нафтата, пак ще живееш като бял човек!!!! Ако си отрепка неграмотна и мързелива ще чакаш някой комсомолски или партиен секретар да те турне на някое постче, че да не умреш от глад!!!! Все още има комсомолски секретари и все още делата на комунистите НЕ СА НАКАЗАНИ, ама това няма да продължава вечно, така че ........... време ти е да еволюираш или да ..... изгниеш в тинята!!!!
Дядо Боре

2014.11.16 | 12:44

55
Не ми говори за престъпленията на комунистическия режим. Зная ги по добре от теб. Говори за "хубавия" либерално - олигархичен капитализъм, който ни натрапихте като "демократично общество", при който самоубилите се са повече от жертвите на комунистическия режим.

2014.11.16 | 12:44

54
Оставям другото , но като го видях как скачаше като заклано петле на волейболен мач и се хвърляше по разни вратове , разбрах , че е педерастче ! И това ми било президент ?! Жалка работа !

2014.11.16 | 12:43

53
Плевнелиев, имаше хора от ДС, които наистина работиха за държавата - тези от външното разузнаване. За партията работиха доносниците от шесто и комсомолчетата като теб, които се кълняха в червеното знаме и бориха гнилият капитализъм...

2014.11.16 | 12:43

52
НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА, ЗАЩО КОМУНИСТИТЕ МРАЗЯТ ПЛЕВНЕЛИЕВ? ТОЙ Е РАЗУМЕН ЧОВЕК И ДОБЪР П Р Е З И Д Е Н Т
И.Д.И

2014.11.16 | 12:42

51
За да има мир - БСП в Сибир!

Добави коментар

Водещи новини