Плевнелиев: Крайно време е да разкрием пред децата си фактите за комунизма

  • 11 ноември 2014 16:07

  • 1922
  • 15
Плевнелиев: Крайно време е да разкрием пред децата си фактите за комунизма
© Булфото

Крайно време е периодът на комунизма реално да влезе в учебниците по история, каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на  международната конференция "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", която беше открита днес в София.

Двудневният форум е част от кампанията "25 години свободна България", която е под патронажа на държавния глава.

Крайно време е да разкрием пред нашите деца фактите такива, каквито са и да направим своите изводи, каза Плевнелиев. Той  отбеляза, че нито една образователна или културна институция няма систематичен ангажимент да покаже функционирането на  идеологията на комунизма. Според данни от социологическо изследване, които президентът цитира, днес едва 6 процента от  младите българи между 16 и 30 г. знаят нещо за развитието на България през комунистическия режим.

Днес за нас българите е време за равносметка, да се попитаме и да отговорим честно в какво сполучихме и какво се обърка в годините на прехода от тоталитарен режим към демокрация, посочи Плевнелиев. Отговорът е, че за 25 години не казахме цялата истина за комунистическия режим, не успяхме да отворим докрай досиетата на ДС, не намерихме сили като общество да затворим  тази страница от миналото, осъждайки еднозначно и категорично престъпленията на тоталитарния режим, заяви президентът. По думите му половинчатата истина е най-голямата грешка на българския преход - полуотворени досиета, полуизказани истини, полуизвадени факти за антихуманната същност на комунистическия режим. Президентът беше категоричен, че не трябва да търсим ляв или десен прочит на историята, а обединени около истината за миналото, чийто грешки да не повтаряме.

Държавният глава посочи, че не трябва да забравяме престъпленията на комунизма, не защото очакваме мъст и не защото се надяваме след 25 години най-после някой да понесе отговорност, а за да ценим това, което имаме сега и да го браним. Сред примерите за престъпления от комунистическия режим Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното посочи възродителния процес. Това жестоко погазване на основни права и свободи - да бъдеш горд с името, с религията си и да ги отстояваш, е и един от най-черните моменти в съвременната българска история, каза президентът. Той изтъкна, че в своята вековна история България винаги е успявала да се възползва от културното, етническо и религиозно многообразие, да го превърне в свое преимущество и да изгради дълбока традиция на толерантност и разбирателство.

Президентът изтъкна мирния и безкръвен характер на българския преход, за разлика от прехода в други страни в региона и допълни, че това е безспорен успех. Той обаче каза, че е време да признаем, че България заедно с държави като Сърбия, Украйна и Русия извърши "една лоша приватизация, непрозрачна, донякъде олигархична". Гражданското общество е истинският герой на прехода, каза още Плевнелиев.

Държавният глава заяви, че вече е време институциите да постигат резултати за гражданите, да работят с лице към гражданите, а да не бъдат фасада за обслужване на нечии нечисти интереси. Реформите трябва да продължат. Върховенството на закона е върховна цел за обществото, каза Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Той допълни, че може да се направи още и за въвеждането на елементи на пряката демокрация, за подобряване на механизмите за представителност на гражданите във властта, както и е крайно време да се въведе електронното правителство и електронното гласуване.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1922 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
1234

2014.11.14 | 10:50

15
ЕЙ ЛЮБО НЕ ТЕ ХАРЕСВАМ МИЗЕРНИК ГРОЗЕН.ОБАЧЕ ТОВА КОЕТО СИ ГО НАПИСАЛ СИ Е САМАТА ИСТИНА.АЗ СЪМ НА 49 ГОДИНИ РАБОТИЛ СЪМ КАТО СТРУГАР И ЖИВОТА БЕШЕ БЕЗГРИЖЕН ПО ОНОВА ВРЕМЕ.ТОВА Е САМАТА ИСТИНА ЗА КОМУНИЗМА С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ ЧЕ ЧАКАШ 10-12 ГОДИНИ ЗА ЕДНА ЛАДА И НЕМОЖЕШЕ ДА ХОДИШ НА ЗАПАД.ТОВА БЯХА ДВЕТЕ ЛОШИ НЕЩА НА КОМУНИЗМА ВСИЧКО ДРУГО БЕШЕ ПЕРФЕКТНО

2014.11.14 | 10:50

14
E s tes lagi SDS se raspadna !
казх

2014.11.14 | 10:50

13
Крайно време е този лумпен да влезе в психиатрична клиника !
варна

2014.11.14 | 10:49

12
ами да.баща му в ок на бкп-благоевград.той секретар на дкмс.да си разкажат миналото.

2014.11.13 | 11:15

11
"ТОЗИ, КОЙТО ЗАМЕНЯ СВОБОДАТА СРЕЩУ СИГУРНОСТ, ГУБИ И СВОБОДАТА, И СИГУРНОСТТА". ТОМАС ДЖЕФЕРСЪН

2014.11.13 | 11:14

7
Фактите: при комунизма почти всички имаха работа и сигурност,а при демокрацията-почти всички крадат или умират от глад,студ или липса на лекарства.
AJ4A

2014.11.13 | 11:15

10
България вече повече от 70 години е управлявана от ПРОРУСКА И БОЛШЕВИШКА СГАН, така че .......... не се хаби да заблуждаваш хората КАКВА Е ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ЗА ДЕРЕДЖЕТО НА НАРОД И РОДИНА!!!!

2014.11.13 | 11:15

9
Червен чукундури, гарантирана работа и най-голяма сигурност има в затвора. НРБ си беше жив затвор. Ако това ви липсва - заминавайте за КНДР!
AJ4A

2014.11.13 | 11:14

8
Другарю Плевнелиев, кройно време е ДА РАЗКАЖЕТЕ НА ВСЕОСЛУШАНИЕ МАЛКО ОТ ИСТОРИЯТА НА СОБСТВЕНИТЕ СИ РОДИТЕЛИ!!!! Разкажете моля Ви, на всеослушание СОБСТВЕНИЯТ ВИ БАЩА БИЛ ЛИ Е В ОК НА БКП БЛАГОЕВГРАД и какво е вършил за партията!!!!!

2014.11.13 | 11:14

6
Я кажете нещо за мутронаркоманските свърталища, магури, кристали и др. вертепи. А сега са дори в училищата, да не говорим че както е тръгнало ще почнат да продават и в детските заведения.

2014.11.13 | 11:14

5
Пастирката е безсрамна лъжлива политическа проститутка! Срам ме е от това нищожество !

2014.11.13 | 11:14

4
И тогава имаше нередности и недостатъци , но те са нищо в сравнение с днешното управление , което е чист ГЕНОЦИД на българите ! Ограбване , милиардни кражби , продажба и унищожение на ДЪРЖАВАТА ! Един ден историята ще оцени - до 1989г . това бяха златни деситилетия на успешно развитие на България ! След това тотална катастрофа !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини