Станишев: Желая успех на новото правителство, но съм притеснен

Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на е притеснен от подготвяното от ГЕРБ и Реформаторския блок правителство.

Това написа в социалната мрежа "Фейсбук" лидерът на ПЕС. В първия си коментар за съставящата се нова власт евродепутатът изразява опасения и държи БСП да отстоява лявата политика с искане за пакет от социални гаранции. Ето какво написа Станишев:

Добро утро, приятели,

Днес ще се роди новото българско правителство. Искам да му пожелая успех, защото такъв е нужен на България. Имам обаче сериозни притеснения каква ще е ползата от това правителство и дали то ще донесе позитивна промяна за хората и за страната. Причините за това са няколко:

Първо – никой не говори за политики. Какво ще направи за хората и страната това правителство – това трябва да чуем днес. Вече четири седмици след изборите основното, което се коментира и обсъжда, е каква ще е формулата на управлението, как ще се разпределят властовите позиции, кой колко комисии в парламента ще получи, кой ще подкрепя скрито и открито кабинета в парламента и срещу какво. Всичко това е от значение, но не е най-важното днес. Най-важното е: КАК СЛЕДВАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ПОДОБРИ ЖИВОТА НА ХОРАТА, КАК ЩЕ ВДИГНЕ ИКОНОМИКАТА НА КРАКА И ЩЕ ПОДОБРИ БИЗНЕС СРЕДАТА, КАК ЩЕ СЪЗДАДЕ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА. КАКВИ РЕФОРМИ ЩЕ БЪДАТ НАПРАВЕНИ В ПУБЛИЧНИЯ СЕКТОР – В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОБРАЗОВАНИЕТО. КАКВИ СТЪПКИ ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА. И МНОГО СЪЩЕСТВЕН ВЪПРОС – СОЦИАЛНАТА ЦЕНА НА СЛЕДВАЩОТО УПРАВЛЕНИЕ. КАКВА ЩЕ Е ТЯ? Хората в България просто не могат да си позволят да бъдат товарени повече нито с необяснимо ескалиращи сметки за ток и лекарства, нито с орязване на социални придобивки. Смятам, че е важно БСП като автентично лява политическа сила да настоява ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА СЕ АНГАЖИРА С ПАКЕТ ОТ СОЦИАЛНИ ГАРАНЦИИ. В него трябва да са включени като минимум всички политики за социално размразяване, въведени от кабинета Орешарски, а именно:

- Връщането на данъка върху доходите за най-бедните - по над 350 лева трябва да получат през януари догодина близо 1 милион българи, които получават минимална работна заплата;
- Увеличените помощи за майките до 340 лв, от което се възползват 40 000 майки, както и увеличените месечни семейни помощи за деца – за второ дете 50 лева, а за дете близнак – 75 лева;
- Еднократната финансова помощ за близо 280 хиляди лица и семейства за отоплителния сезон;
- Коледните и великденски пенсии за пенсионерите, швейцарското правило;
- Еднократната помощ от 250 лева за 40 000 първокласници;
- Намалената такса за медицински преглед при пенсионерите до левче;
- Увеличената граница за достъп до социално подпомагане, която включи над 40 хиляди българи;
- За децата с трайни увреждания да се запазят: месечната добавка от 240 лева и месечната семейна помощ на 100 лв.

Да не забравяме – политиката е работа за хората, а не война за властови позиции. Иначе от нея няма смисъл.

Коментари

 1. 2014.11.05 | 21:43
  Политиката е за хората, а не за властови позиции каза Станишев, след като една година на всяка цена се бореше единствено само за власт.
 2. 2014.11.05 | 21:43
  Ти какъв пакет социални придобивки направи за хората в държавата? и в Брюксел ще направиш същото ще се снижаваш важното е парите да папкаш!не се появяваи да даваш съвети и да дразниш повече избирателите си!
 3. 2014.11.05 | 21:43
  А не беше притеснен когато година и половина АТАКА ДПС и ти СТАНИШЕВ, окрадохте България, и я задължихте да плаща милиарди след вас! Аз не съм притеснен, с нетърпение очаквам ГЕРБ да започне да работи и строи!
 4. 2014.11.05 | 21:43
  Спокойно Станишев ще ти съберем пари да си купиш още един замък.
 5. 2014.11.05 | 21:43
  Станишев не се притесняваи .скоро ще те обесят -гаден изрод.
 6. 2014.11.05 | 21:42
  Vsastnost dr.Stanisev ste palna nula,varvete pri dr.Putin.
 7. 2014.11.05 | 21:42
  pidor
 8. 2014.11.05 | 21:42
  Аэ ве4е энае Бугарска аэбука! Иска като вас работи в социални мрежи на ГЕРБ! Иска има и аэ 2000 евро эаплата! Кого да търси? Иска плюе социалисти! Иска! Много иска!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет