Огнян Минчев: Кабинетът е крехък, но и стабилен

  • 13 февруари 2015 16:53

  • 1263
  • 5
Огнян Минчев: Кабинетът е крехък, но и стабилен
©

Кабинетът е крехък, тъй като обединява много различни партии, но и стабилен, защото нито една от тях няма интерес да излезе от него. Така политологът Огнян Минчев коментира пред БНР стабилността на правителството след първите му сто дни.

Кабинетът е крехък, тъй като обединява четири много различни, в различни отношения различни партии, но същевременно е стабилен, тъй като нито една от тези партии на този етап няма интерес от това да излиза от кабинета или да променя съществуващото мнозинство. В този смисъл можем да говорим за относителна стабилност на кабинета като такъв, друг е въпросът какъв е реформисткият потенциал на кабинета, тъй като доста сериозните различия между партиите водят и до относително стеснено пространство за осъществяване на реформи, а още повече в настоящата икономическа, социална и институционална ситуация. Аз лично съм предпазлив оптимист относно възможността да се направят определени реформи, определени промени в правосъдната система, тъй като това е приоритет вече не само на България, но и на партньорите на България в ЕС, заяви Минчев.

Много по-трудно ще бъде осъществяването на пълноценни реформи в системата на здравеопазването, тъй като там трябва да се променят много по-фундаментално отношения, включително свързани с финансиране, набиране на фондове, преразпределение на събраните средства и т.н. Надявам се, че от дневния ред на министър Москов ще могат да се реализират поне най-основните промени, свързани с реформата в Бърза помощ и с въвеждане на електронно здравеопазване. В областта на образованието е възможно да се случат определени реформи или поне да бъдат приети решения за реформи, които ще се осъществява в един по-продължителен период от време, защото тази система е доста инертна, тя прави завои по-бавно и се адаптира към промените по-бавно, каза политическият анализатор.

Това, което може да се каже като положителен резултат от стоте дни на кабинета е, че наистина след служебното правителство, което също постигна определени резултати в тази посока, настоящият кабинет успя да възстанови пълноценно отношенията на България с европейските институции, с партньорите ни от ЕС. Мисля, че това е едно от безспорните достижения на кабинета. Бих искал да добавя също така като една положителна оценка и постигнатото в областта на външната политика, тъй като позицията, която България заема в момента по отношение на основните проблеми и процеси в международния живот и в нашето обкръжение, е стабилна и съответстваща както на принадлежността на България към Европейския съюз, така и към НАТО, подчерта Минчев.

Като критики към правителството, които могат да бъдат отправени, аз лично бих се фокусирал върху две неща, които са свързани с един основен недостатък – приемането или предлагането на промени, които не са достатъчно добре обсъдени и не са станали публично достояние, преди да бъдат приети. На първо място това беше проблемът с преместването на пенсионните фондове от частните дружества в системата на НОИ и проблемът с взимането на този заем, който може би наистина е необходим, посочи политологът.

Огнян Минчев коментира и какво ще се случи с партиите в кабинета с наближаването на местните избори. Местните избори са сериозно предизвикателство, тъй като е трудно участниците в правителството да запазят формата на сътрудничество, който е национално равнище. Всяка една от партиите ще има по-голяма или по-малка свобода или ще се позволява повече или по-малко широко пространство около себе си за коалиране, за влизане в комбинации, за явяване на местните избори на различни места и за различни позиции. Това може да доведе до известно изостряне на отношенията между партньорите и преди всичко между ГЕРБ и Реформаторския блок, заяви той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1263 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.02.14 | 10:22

5
ТИКВИ ПРОСТИ ГЕРБЕРАСТКИ , НЯМА ДА СЕ ИЗМЪКНЕТЕ !За ВСИЧКИ вие ,които са управлявали България след 1989 г . ЩЕ ИМА НАРОДЕН СЪД : министри , депутати , прокурори , съдии , някои обл. управители и някои кметове ! Дотогава ще сме отменили забраната за смъртната присъда ! Особено внимание на Б. Б. ! Има извършени огромни престъпления срещу НАРОДА и ДЪРЖАВАТА !

2015.02.14 | 03:02

4
СТРАХ ТРЕСЕ ФЕСОВЕТЕ ОТ АТАКА ТРЕСКА КЛАТИ ФЕСОВЕТЕ ИМ УСЕЩАТ КРАЯ СИ ТРОЛОВТЕ НА ВОЛЕН СИДЕРОВ ОГЛУПЯХА СЪВСЕМ КОПИРАТ И РЕСТАРТИРАТ БРАУЗЪРА КАТО БЕСНИ КУЧЕТА ЗА ДА СИ ОЦЕНЯВАТ САМИ СМЕШНИТЕ СИ КОМУНСИТИЧЕСКИ ПРО-ПА-ГАН-ДНИ ГЛУПОСТИ НЕЗНАЯТ КАКВО ДА ЛЪЖАТ ВЕЧЕ НИЩО НЕ ИМ ВЪРВИ НИКОЙ НЕ ИМ ВЯРВА ВЕЧЕ ХОРАТА ГИ МРАЗЯТ ПЛЮЯТ НА ЛЯВО НА ДЯСНО ВСЕКИ КОЙТО НЕ Е ЛУД ДА ГЛАСУВА ЗА РУСКО ТУРСКАТА ПАРТИЯ АТАКА И ОТ ЯД СЕ ТРЕСАТ, ТРЕПЕРЕТЕ ФЕСОВЕ ТРЕПЕРЕТЕ ЛЪВЪТ СЕ СЪБУДИ ИДВА ЗА ВАС ЖАДЕН Е ЗА ПРЕДАТЕЛСКА КРЪВ
гошо

2015.02.13 | 20:51

3
Крехък е ама пък как лапа-като теб.
НУ

2015.02.13 | 20:50

2
БЕЗ ДА КАЗВАШ , ЗНАЕМ КАКВО ЩЕ КАЖЕШ.....
ей

2015.02.13 | 19:00

1
Как ще ти го подам стабилен да го лапнеш!Миналата година други глупости ръсеше мама ти мазна.

Добави коментар

Водещи новини