Депутат от БСП: Искането за нов дълг е продиктувано от политически цели

  • 29 октомври 2014 14:50

  • 1635
  • 1
Депутат от БСП: Искането за нов дълг е продиктувано от политически цели
©

В проекта за изменение на Закона за бюджета, който депутатите предстои да разгледат, се предвижда завишаване на разходите с 448,5 милиона лева, намаляване на приходите с 1 милиард и 61 милиона лева, увеличаване на дефицита от 1.8 % до 4 % от БВП , както и поемането на 4.5 милиарда лева нов дълг.

В края на миналото Народно събрание тогавашният министър на финансите Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас предложи актуализация на бюджета за 2014-та година, която не беше приета, заради силния отпор на БСП тогава.

Позицията на левицата не се е променила, още повече, че това, което се предлага не отговаря на бюджетния подход и изискванията на Закона за публичните финанси, с който служебното правителство не се съобразява, коментира в интервю за БНР Георги Търновалийски – бивш заместник -министър на финансите в кабинета на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, а сега депутат от БСП.

"Нека да анализираме и да дебатираме на база истинска информация, на база очаквано изпълнение на приходните администрации. Не може да решим, че 1 милиард няма да бъдат изпълнени и да поискаме от народните представители да подкрепят това предложение. Какво правим – приходните администрации няма да работят до края на годината добре, намаляваме им плана за приходите, министерствата искат да харчат, нищо, че дифицитът е огромен, ще раздадем едни пари. Аз съм съгласен, че в много от предвидените разходи средствата са нужни, но нека да бъде ясно къде отива публичния ресурс".

Според Георги Тървовалийски държавата не може да си позволи нов дълг от 4,5 милиарда лева, от които 2 милиарда се предвиждат за оказване на ликвидна подкрепа за КТБ: "Има вариант авансово банките да направят вноски във фонда/бел.ред Фонд за гарантиране на влоговете/, има вариант фондът да поеме дълг и да бъде само с гаранция. А и в крайна сметка не е решено окончателно какво се случва с КТБ. Аз не виждам как този дълг ще бъде гласуван и усвоен от това правителство до края на годината. Според мен това е невъзможно. С това се цели нещо чисто политическо – да се покаже, че държавата има нужда и в един следващ бюджет да се предвиди наистина такъв огромен дълг, който ще бъде харчен от друго правителство, а не от служебното".

Депутатът заяви, че позицията му винаги е била, че още в началото на кризата с КТБ е трябвало да бъдат предприети мерки. Според него колкото повече време минава, банката се отдалечава от възможностите за спасяване. Той каза още, че няма да я спаси и внесения законопроект.

По думите му законопроектът за КТБ, внесен от депутатите от ДПС Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на и Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на, е ПР акция: "Цели се да бъдат извадени на светло хората с депозити и хората с кредити в банката. Това е една информация, която обществото ще получи, но няма да помогне на банката и не решава казуса КТБ".

Георги Търновалийски заяви, че личното му мнение е, че трябва да падне банковата тайна.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1635 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.22 | 00:12

1
Ей глупак, престанете да се изказвате от вашата фашистка партия, кой какво да прави. Вижте си усраните задници и мълчете. Докарахте три пъти България до фалит, нещастен тъпанар.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини