Преговори от София до Брюксел за Кристалина Георгиева

  • 18 юли 2014 06:18

  • 1699
  • 6
Преговори от София до Брюксел за Кристалина Георгиева
©

Тежки преговори за поста върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността текат от Брюксел до София. В сряда вечерта държавните и правителствени ръководители на 28-те държави не успяха да изберат кандидатура за поста. Политиците заседаваха до 2,00 часа сутринта българско време, за да определят кой ще стане външен министър на Европейския съюз и кой председател на Европейския съвет.

Българският премиер Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 съобщи, че застава зад кандидатурата на Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование. "Аз ще я подкрепя и ще направя всичко, което зависи от мен, да бъде и номинирана", отсече той. От друга страна обаче, лидерът на БСП и ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на настоя, че постът е гарантиран за европейските социалисти. "От разговорите разбрах, че предстои сложна дискусия в няколко разреза - освен персонални кандидатури очевидно високите постове ще се разпределят и по политически семейства в Европейския съюз", коментира Орешарски, като все пак подчерта, че Кристалина има шанс за позицията. "Ако изгубим тази битка, ще се борим за добър ресор, независимо кой е българският еврокомисар, като не изключвам и г-жа Георгиева", допусна той.

Вчера в Брюксел по едно и също време бяха Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, който бе на среща на ПЕС, и лидерът на опозицията Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който разговаря със съпартийците си от ЕНП, както и премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, който пък имаше среща с новия шеф на ЕК Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, пояснява "Стандарт".

Самият Борисов коментира, че е пределно ясно, че кандидатурата ни трябва да е на Кристалина. "Ясно е, че Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование трябва да бъде номинирана за комисар по въпросите на външната политика на Европейския съюз, тъй като ГЕРБ победи категорично на парламентарните избори, победи на евроизборите, първа политическа сила е и нашият кандидат трябва да бъде", отсече той. И заяви, че тя е "най-уважаваният български политик в момента". Борисов посочи още, че Юнкер много добре знае на какви симпатии се радва Георгиева в България.

В крайна сметка обаче политическите договорки между ПЕС и ЕНП са блокирали, засега, избирането на хора за висшите постове.
От думите на Орешарски стана ясно, че преговорите у нас продължават и поясни, че ще направи консултации с партиите, за да бъде излъчена официална номинация. "Добре е те да се проведат до края на месеца", поясни премиерът, тъй като Юнкер поискал номинациите да бъдат предоставени до 30 юли. Той изтъкна още, че е хубаво еврокомисарят да бъде номиниран от редовно правителство, а следващото такова ще се формира едва след средата на октомври, когато вече ще е късно. Следващото заседание, на което постовете трябва да бъдат разпределени, е на 30 август.

Междувременно късно в сряда вечерта, след като позицията на премиера за Кристалина бе разпространена от медиите, социалните мрежи Facebook и Twitter бяха буквално залети от приповдигнати постове на хора, убедени, че Георгиева ще бъде втори мандат еврокомисар. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1699 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.07.21 | 11:42

6
ХОРАТА ОДОБРЯВАТ НЕЙНАТА КАНДИДАТУРА НЕ Е ТАЙНА, ЧЕРВЕНИТЕ САЙТОВЕ НА ХРАНЕНИЦИ НА КОМУНЯГИТЕ СИГУРНО НЕ Я ОДОБРЯВАТ
o&k

2014.07.21 | 11:42

5
След като бат Бойко каэа на Орешарски да я подкрепи ,естествено че правителството ще го направи.Аве сидерунгели прости!Не раэбрахте ли че в България всичко живо-от птичките до пчеличките се съобраэява с бати ви Бойко бе?!!А след иэборите наесен -и целия свят")

2014.07.21 | 11:42

4
В България по-подходящ от нея няма.
ohara

2014.07.21 | 11:42

3
da q mahat

2014.07.18 | 22:16

2
Е сега напук на мен, ще я изберете.
BOIKO-KURVO-BOIKO -KURVO

2014.07.18 | 22:16

1
boiko e tup selianin,moje samo da krade-i da lije ga3a na dogan

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини