Калфин ще помага на крумовградчани в ЕП за протеста им срещу златодобива

  • 20 септември 2011 15:20

  • 849
  • 3
Калфин ще помага на крумовградчани в ЕП за протеста им срещу златодобива
©

Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска обеща съдействие на протестиращите в Крумовград - тяхната жалба срещу разрешението за добив на злато да стигне до Комисията по петициите на Европарламента, съобщиха от предизборния щаб.

В Кърджали Калфин подчерта, че когато жалбата стигне до тази комисия, ще се разбере, че в България правителството прави напук на мнението на гражданите, за да защити интересите си, предаде "Фокус".

„Никъде в Европа не се случва да се прави напук, да се застрашава околната среда въпреки мнението на местните власти, подчерта Калфин ден след като кметицата на Крумовград, общинарите и природозащитници ще обжалват решението пред Еврокомисията и Европарламента решението на МОСВ окончателно да разреши на канадската фирма "Дънди" добива на злато край града. Един от основните им аргументи - при златодобива животът и природата се унищожават директно на повърхността на земята, пред очите ни, а не дълбоко в недрата й, както при шистовия газ", посочи кандидат-президентът на левицата.

„Добивът на злато в Крумовград се постига с опасни за околната среда методи. ОВОЗ се дава, при предположението, че спазването на процедурите от страна на концесионера ще намали рисковете. Първо не е ясно дали това ще се случи и второ, има ли рискове, това създава огромна опасност за целия регион. А и цялата система на концесиите е изградена така, че държавата получава само концесионни такси”, коментира Калфин.

В отговор на журналистически въпрос за сведенията, че близо до Водното огледало от десетина дни има инсталация за добив на злато с изключително опасната цианидна технология, Калфин коментира: „Ако това е вярно, има очевидно нарушение на закона. Един подобен сигнал би означавал, че не спазва европейското законодателство”.

Той обеща да направи всичко възможно да се спазват у нас задължителните норми, които важат в развитите европейски държави. Кандидат-прзидентът напомни, че казусът със златодобива много напомня на този с шистовия газ заради голямата екологична опасност и липсата на чуваемост от страна на кабинета към протестите на местните хора.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
849 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
SHOPA

2011.09.22 | 13:57

3
Ало, Калфин ти знаеш ли за кво става дума или само си правиш ПР? Някой те подвежда и ти като верен комунист реагираш. Може да си много гъст със Слави Бинев и Атака по този въпрос!?!? Помисли преди да говориш!

2011.09.22 | 13:56

2
А ти помисли преди да пишеш. Или по-скоро се поинтересувай какво, аджеба, става в Крумовград и от какво се оплакват ВСИЧКИ крумовградчани. Поредният дебилен ГЕРБер, бъбреците си ще продаде само и само да изкара пожарникаря светец
леле мале

2011.09.22 | 13:56

1
евала 2 добре му отговори на shopa то ПР го гледаме по телевизията . само режене на ленти и то 2 години преди тях 4 и преди тях 4 маи станаха 10 години доста се продадохме т. е. сега сме в студио Х .

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини