Разрешиха на "Дънди" златодобива в местността Ада тепе

  • 20 септември 2011 07:29

  • 1281
  • 1
Разрешиха на "Дънди" златодобива в местността Ада тепе
©

Висшият експертен екологичен съвет към екоминистерството даде разрешение на „Болкан минерал & майнинг“, дъщерно дружество у нас на канадската компания „Дънди прешъс металс“, да добива злато край Крумовград в местността Ада тепе.

Компанията получи възможност за предварително изпълнение. Това означава, че дори да се обжалва решението по ОВОС, това няма да попречи на „Дънди“ да започне да подготвя проекта и да кандидатства за разрешителни, пише в. „Класа”.

„Бяхме абсолютно изненадани от компанията да поиска предварително изпълнение и от подкрепата за това на икономическото министерство“, каза кметът на Крумовград Себихан Мехмед. „Със сигурност ще обжалваме “, посочи Мехмед.

„Защо трябва да се разравя земя, която е непокътната, хората в Крумовград не искат добив на злато“, коментира Мария Дамянова от сдружението „Живот за Крумовград“. Жителите на града започват подписка срещу златодобива в Крумовград и ще я изпратят в ЕК и Европейския парламент.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1281 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2011.09.27 | 03:12

1
Хората не искат да се добива злато заради: 1 - "Дънди" получава 99.5% от добитото злато, а България - 0.5% 2 - отровите остават при местните хора, а съсипаните им земи - единственото им препитание - канадците по договор не са задължени да възстановят...

Добави коментар

Водещи новини