Щети за 2 млн. лв. нанесъл инцидентът с дерайлиралия влак

  • 14 юли 2014 15:47

  • 1687
  • 4
Щети за 2 млн. лв. нанесъл инцидентът с дерайлиралия влак
©

Щети за два милиона лева са нанесени при инцидента на пътническия влак. Това съобщи пред журналисти в Бургас министърът на транспорта Данаил ПапазовДанаил Папазов Данаил Папазов е роден в добричкото село Красен. Магистър, специалност „Корабоводене” на, цитиран от „Фокус”.

„Целият подвижен състав е тотална загуба. Локомотивът не подлежи на ремонт. Той, за съжаление, беше един от най- добрите на БДЖ. Почти всички вагони излизат от рециклиране. Бяха в много добро състояние и именно за това ги пуснахме по морето, за да усетят все пак гражданите, които ползват този вид транспорт и по-високо качество, но за съжаление се получи този инцидент и целият подвижен състав е тотална загуба. По предварителна оценка подвижният състав е около два милиона лева”, каза министър Папазов.

Той посочи че към настоящият момент разследването продължава, но допълни, че неговото лично мнение е че инцидентът се случил вследствие на превишената скорост на движение на влака. Какви са причините тази скорост да е по-висока ще се доказва от следствените органи, посочи министърът.

Папазов съобщи, че е разпоредил нова проверка, която да установи дали има пропуски по допускане на лица, които управляват локомотивите, практиката която те изпълняват преди да започнат да работят реално. По думите му и двамата машинисти - загиналият и помощника, са дългогодишни работници.

Според колегите на загиналият машинист той е бил един от най- добрите професионалисти, а неговият помощник е работил 6 години като машинист на товарен влак и също е имал опит, макар че от няколко седмици е работел на пътнически влак. Причините за инцидента ще бъдат установени категорично от следствието, подчерта министър Папазов.

Относно сигурността на железопътния транспорт, той зави, че е това е един от най-сигурните видове транспорт. „Продължавам да твърдя, че това е един от най-сигурните транспорти. Разбира се, когато се ползват технически средства по субективни или обективни причини настъпват някакви събития. Това не е изолиран случай само в България. Такива тежки инциденти с висока скорост се случиха и в Европа и на други места по света, но след въвеждането на системата за качество в БДЖ има процедури, които дават достатъчно основание цялата техника, която се използва за превоз на пътници да бъде проверявана щателно така, че да не се допускат инциденти”, завърши Папазов.

Последвайте канала на

1687 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.07.15 | 12:46

4
Смърт за всички долни комунисти, путинисти, мафиоти и престъпници!

2014.07.14 | 18:44

3
ne3abavno boiko tikvata da se arestuva---turskata sperma

2014.07.14 | 18:44

2
6tetite 6te sprat kogato sergei napusne balgaria

2014.07.14 | 18:28

1
Споко,давай сметката, българина всичко плаща

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини