Плевнелиев: Балканите се превърнаха в пример за успешно развитие

  • 25 юни 2014 15:31

  • 1155
  • 10
Плевнелиев: Балканите се превърнаха в пример за успешно развитие
© Булфото

Действията на гражданското общество в Югоизточна Европа и политическата воля на отделните държави за мирно развитие, интеграция и сътрудничество превърнаха Балканите от регион на конфликти в пример за успешно развитие.

Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който участва днес в Букурещ в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът подчерта, че общото желание за присъединяване към ЕС, както и стремежът на гражданите към създаването на прозрачни и ефективни институции, са факторите, които обединяват държавите от региона. Позитивната промяна е факт и страните на Балканите споделят днес общи инфраструктура, кредитни институции и икономически клъстери, отбеляза президентът и посочи като успешни примери туризма и автомобилната индустрия. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното беше категоричен, че свързаността е ключов фактор за икономически растеж в Югоизточна Европа и позволява откритите производствени мощности в една страна да създадат предпоставки за развитие на целия регион. Не по-малко важно е облекчаването на граничния контрол и как институциите работят за привличането на нови инвестиции, посочи още президентът.

Държавният глава подчерта общата отговорност на страните от региона за диверсификация на доставчиците и трасетата за пренос на енергийни ресурси. „Единственият начин да намалим цената на природния газ е като подкрепим проектите, които водят до диверсификация на доставките и гарантират тяхната сигурност“, заяви президентът Плевнелиев и отново отбеляза необходимостта от изграждането на интерконекторни връзки между газопреносните системи. Според държавния глава, „интеграцията“ на енергийните системи в Югоизточна Европа ще позволи в перспектива и създаването на регионални пазари за природен газ и електроенергия, с което да бъдат преодолени дефицитите в доставките на електроенергия. В изказването си на форума президентът Плевнелиев призова за недопускане на силова промяна на политическите граници в Европа. Анексирането на Крим нарушава „самата основа на международната сигурност, доверието, мира и върховенството на закона“, заяви държавният глава и подчерта, че това създава нова ситуация в Европа, която изисква обединяването на гласа на държавите от региона и на целия ЕС. Светът не трябва да се връща към минали практики, когато "великите сили" са възприемали други държави като „периферия“ и са решавали тяхната съдба, отново подчерта президентът.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното потвърди подкрепата на България за Процеса на разширяване на ЕС по отношение на държавите от Западните Балкани, както и готовността на страната ни да сподели своя опит в процеса на европейска и евроатлантическа интеграция. „Политиката на разширяване не е самоцел, а е в интерес на гражданите от региона, които искат да видят своите държави и Балканите обединени от европейските ценности в Европейския съюз, където всеки има значение, подчерта държавният глава. Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното определи като голям успех за българската дипломация и за региона като цяло предстоящото предоставяне на Албания на статут на кандидат-член на Европейския съюз.

В периода юли 2015 г.-юни 2016 г. България ще поеме председателството на ПСЮИЕ. Президентът Плевнелиев изрази готовността на страната ни да работи за задълбочаване на регионалното сътрудничество в подкрепа на икономическото развитие, сигурността и просперитета на Югоизточна Европа. В рамките на българското председателство на Процеса ще бъде отбелязана 20-годишнината на най-високия форум за политически диалог в региона.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1155 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2014.06.27 | 17:19

10
Да ти си изакам на примера!

2014.06.27 | 17:18

9
Бах ти лъжеца майни ! Станахме ПОСЛЕДНИ в Европа , най - бедни , най-болни , най умиращи , най емигриращи ! И на това тоя МАЛОУ?МНИК му казва УСПЕШНО РАЗВИТИЕ ??????????????

2014.06.26 | 09:07

3
За него е успешно.Неслучайна е поговорката-щом аз съм добре и ти си добре.Затова не трябва богаташи,хора живеещи в паралелна,измислена реалност да са начело на държавата-защото няма как чорбаджията да си представи състоянието на обикновения човек,как се чуди от кое да се лиши,за да плати сметките си.Естествено това важи само за тази част на Европа,тъй като със заплатите в напредналите държави спокойно можеш да си плащаш комуналните услуги и освен това да си позволиш къща,кола и прочие други неща.

2014.06.27 | 17:18

8
Алоуууу , Плевнелиев ! Не виждаш ли икономическата пустиня , на която се водиш , че си президент ?!Милионерите и милиардерите сте слепи за умиращия народ !

2014.06.27 | 17:18

7
Как искаш човек,ширещ се в затворен квартал-град с къща на стойност 2 млн евро и безброй недвижими имоти и коли,всяка от по 100 хил евро нагоре да си представи какво му е на обикновения човек.Защо гласувате за подобни изроди и вие не знаете.Почивай в мир,Велика Българийо!
Великия

2014.06.26 | 09:32

6
на кое сме пример за успешно развитие бе нещастнико , на обръчите от фирми за точене на държавата ли ....

2014.06.26 | 09:30

5
Интегрирахте ни на просяци !Доброзорно влизане в ЕС и НАТО !
Куроcана Кинкйо

2014.06.26 | 09:30

4
А Bие г-н президент cте пример за незаконо избран глаBа,c 700000 незакони глаcа ,деcетки офшорни незакони фирми и cъпруга която не Bи бръcне за нищо.
бай Данчо

2014.06.26 | 09:02

2
Тоя нашия президент дали като дете си е падал на главата.....

2014.06.25 | 20:18

1
Ще събарят незаконни постройки в циганския квартал в Стара Загора Ще бъдат бутнати общо 350 незаконни къщи

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини