Социолог: Сергей Станишев не е заплашен

  • 06 юни 2014 08:03

  • 2056
  • 5
Социолог: Сергей Станишев не е заплашен
© булфото

Обикновено, когато е нападната отвън, както сега, БСП се сплотява вътрешно, така че в момента председателят на партията Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на едва ли има основание да се чувства заплашен, макар и широко неодобряван като лидер, казва социологът и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов пред "Дневник" относно ситуацията в партията след вчерашното изявление на лидера на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в.

Местан в четвъртък обяви, че партията му предпочита предсрочни парламентарни избори в края на ноември или началото на декември. Той каза, че е разговарял с лидера на социалистите ден преди това. Самият Станишев досега не е коментирал изказването на Местан.

Според социолога промени в БСП са наложителни, в това число и персонални. "БСП е в режим на оцеляване. Първо трябва да се разбере със себе си – не какво искат другите от нея да направи, а какво тя самата иска да направи със себе си", каза той. И отбеляза, че събитията очевидно изпреварват готовността на партията. Случилото се, както и назаканието, което тя получи на изборите от собствените си избиратели, при това от най-твърдите, очевидно са повод за дълбок размисъл и анализ, коментира социологът.

"Нужни са решения – организационни, кадрови, вътре в партията. Но БСП има инстинкт за оцеляване, тя на няколко пъти е започвала от нулата", каза Асланов.
Той допусна, че точната дата на изборите може да се размине със заявката на Местан за последната седмица на ноември или първата на декември. Според него окончателното решение все пак е на премиера Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Според Асланов Местан иска избори в края на годината, тъй като е важно кой ще подготвя бюджета за 2015 г. и по-важното – кой ще разпределя парите за новия програмен период. До обявените от Местан дати този процес според него ще е приключил. "Ясно е и защо лидерът на ГЕРБ Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г иска избори 2 в 1 догодина – за него е най-изгодно", добави той.

На въпрос как коментира заявките на Местан, че партията му никога не е била лява, а бюджетът има нужда от подобряване на събираемостта и намаляване на разходите, Асланов отговори, че не става дума за критики към БСП, а за форма на натиск на базата на резултатите от изборите - "Дайте ми повече, защото аз решавам."

Според Асланов изборът на слабо познатия 30-годишен активист на ДПС Станислав Атанасов за министър на околната среда на мястото на Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност, която ще бъде евродепутат, показва, че ДПС не е гледала сериозно на сегашния кабинет в дългосрочен план. "Те предлагат напълно случаен човек, без каквато и да е професионална биография за министър", каза социологът.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2056 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.06.06 | 18:53

5
Ако съдим и по другите министри, никой не гледа сериозно на този кабинет. И как да се гледа на тях, като поне половината са дружки на Мониката. На целия този панаир Станишев му вика "Експертен" кабинет.

2014.06.06 | 18:53

4
Видя се че Сергей-Ходжа е кукла на конци и овации за неговият кукловод Ахмед Доган.
бг

2014.06.06 | 18:53

3
Какво сплотяване отвътре бе, там нЕма никой.

2014.06.06 | 18:53

2
Юри Асланов е най-голямата врачка на БСП. Толкова хубаво говореше преди изборите, та чак приспа столетницата. Сега започна отново да врачува.
CHERVEN BRAT

2014.06.06 | 12:30

1
ASLANOV , OCENKITE GI DAVA NARODA , A TAKIVA KATO TEB - LAPASHTI NARODNA PARA OT PETILETKI NE ZASLUJAVAT NISHTO , DAJE I VNIMANIE...

Добави коментар

Водещи новини