ДСБ прати ЦИК на съд заради 10 000 лв. от депозита

  • 07 септември 2011 16:05

  • 820
  • 0
ДСБ прати ЦИК на съд заради 10 000 лв. от депозита
©

В ЦИК днес е пристигнала жалба от Демократи за силна България  срещу решението на комисията да не заличи регистрацията на партията за участие в президентските избори и да не върне внесения депозит за участие във вота от 10 000 лв., каза пред журналисти говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Жалбата ще бъде предадена на Върховния административен съд за разглеждане.

В ЦИК на 2 септември постъпи искане за заличаване на регистрацията на ДСБ и искане да бъде върнат безлихвеният депозит в размер на 10 000 лв. ЦИК обаче е отказала със свое решение на 5 септември да заличи регистрацията на тази политическа партия, тъй като в Изборния кодекс не е посочена такава процедура по заличаване на регистрацията, обясни другият говорител на комисията Ралица Негенцова.

В кодекса се допуска заличаване на регистрацията, ако има такава в законовия срок и след извършена проверка на списъците с подписите на избирателите, се окаже, че не са налице задължителният брой от 7000 подписа. Депозитът може да се върне само и единствено, когато при участие във вота регистрираните кандидатите получат повече от 1 % от действителния гласове на национално ниво. ЦИК освен това не е разпоредител със средствата. Парите се внасят във фонд за лечение на деца към здравния министър.

Последвайте канала на

Novini.bg
820 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини