Костов ревна на ЦИК за пари

  • 07 септември 2011 06:42

  • 965
  • 0
Костов ревна на ЦИК за пари
© Булфото

Лидерът на ДСБ Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - си поиска от ЦИК парите, дадени като депозит за регистрация на партията му за участие в президентските избори наесен.

Става въпрос за 10 хиляди лева, които всяка политическа сила трябва да преведе на сметка в БНБ, преди да внесе документите си за вота. След като Командира беше изхвърлен от дясната коалиция, в която влязоха СДС и новото ОДС, той решил да изтегли регистрацията на партията си и настоял внесената сума да му бъде възстановена, пише "Монитор".

Искането било направено в петък, след като окончателно стана ясно, че за Командира няма място в новия Съюз на десните сили. То обаче е в разрез със закона, тъй като единствената предвидена в Изборния кодекс възможност за връщане на парите е, ако съответната партия спечели над 1% от гласовете на избирателите. Това обаче няма как да стане, тъй като Костов остава без собствен кандидат за президент и на практика извън състезанието за „Дондуков” 2. Така в понеделник от ЦИК излезли с отрицателно становище по казуса. Липсва правно основание за удовлетворяване на посоченото искане”, мотивират се от комисията и припомнят решение на Конституционния съд, според което депозитът „гарантира сериозността на участието в изборите”. Десетте бона, за които Костов напира, пък би трябвало да отидат във Фонда за лечение на деца, където ще се преведат всички невъзстановени депозити на партиите.

От ЦИК отказали и другото искане на костовистите – да им се заличи регистрацията за президентския вот. Аргументът е, че в Изборния кодекс няма предвидена такава хипотеза. От комисията могат само да откажат регистрация, когато документите не са изрядни, но не и да заличат вече одобрена такава. Освен това от ДСБ закъснели твърде много с молбата си. От комисията можели да върнат документите им, но само ако искането за това е било направено в законоустановения срок за регистрации – 23 август. Костов обаче решил, че трябва да оттегли партията си чак 10 дни след тази дата.

„Нашият казус наистина е прецедент. Ще се консултираме и с юристи и ще преценим дали ще обжалваме решението на ЦИК”, коментира шефът на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев. Според закона костовистите имат три дни, за да внесат възраженията си по казуса.

Все още остава отворен въпросът на кой кандидат за президент ще даде принципната си подкрепа Командира. Единият вариант е издигнатият от Съюза на десните сили Румен ХристовРумен Христов Румен Христов е български политик, кандидат за президент на СДС. Христов е роден на 27.12.1955 г. в, зад когото Костов официално твърди, че ще застане. Тайните договорки на лидера на ДСБ с приближения до Трактора Яне Янев обаче все повече накланят везните към кандидата на РЗС Атанас Семов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
965 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини