Антония Първанова: Към бюлетината да има ваучер с номер

  • 03 февруари 2014 07:36

  • 2042
  • 4
Антония Първанова: Към бюлетината да има ваучер с номер
©

НДСВ предложи преди време да има или стимули, или наказания за хората, които не гласуват. Обсъдихме с експерти как това да обхваща всички граждани и да няма дискриминирани. Решихме, че това може да става с ваучери, който да е прикрепен към бюлетината и в момента на гласуване да се къса и той да е номериран. Колкото повече са хората, които гласуват, то тогава ще стане много трудно да се фалшифицира вота. Това заяви Антония ПървановаАнтония Първанова Родена е през 1962 година в Добрич. Завършва езикова гимназия „Гео Милев” с английски и в сутрешния блок на БТВ.

Петьо Цеков, журналист, заяви, че гласуването е право, а не задължение. Ако се даде право на правителството да дава ваучари, то това ще е лоша услуга на целия изборен процес. Има страни, в които е забранено да се извършват големи социални  плащания месец преди изборите от правителството, обясни той.

Първанова го прекъсна с думите, че стои до нея, а не я чува. "Това се дава в деня на гласуване, а не преди това. Ваучерът е като стражар за честността на вота. Не може да има мъртви души, защото срещу името на човека се записва номерът на ваучера, а той може да бъде ползван за плащане на данъци или нещо, от което е необходимо на даден човек, допълни тя.

Според социологът Михаил Мирчев може да се номерира самата бюлетина. "Така могат да се контролират внесените бюлетини, но може да се унищожи тайната на вота. Идеята с ваучера е много добра", каза още той. По думите му проблемът да се прави референдум в България е много важен, но не и да се прави в последния момент, каза още той.

Цеков заяви, че щом президентът е инициирал референдум - не виждам защо НС трябва да го спира, ако въпросите са зле формулирани, а част от тях са такива, Парламентът може да ги промени леко без да сменя смисъла им, допълни журналистът.

Мирчев прогнозира, че избирателната активност на изборите за евродепутати ще е около 30%.

Президентът направи един политически ход, в който каза, че в обществото тече един дебат и ако НС продължава да се инати, ще има референдум. Не е редно да има референдум за електронното гласуване, защото в 21 век е странно да се твърди, че българинът е неграмотен, а e-mail е официална форма на кореспонденция, заяви Първанова.

Електронното гласуване не е противоконституционно и това бе подчертано няколко пъти в решение на КС от 2011 година, каза Цеков.

Последвайте канала на

2042 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
batko

2014.02.22 | 16:25

4
Каквото ще да е гласуването, само да не е електронно, че тогава ще има невиждани машинации. Предложенията на Плевнелиев са меко казано неразумни.

2014.02.03 | 18:00

3
Може да няма,но останалите членове имат добри ИДЕИ,за разлика от другите партии.Тази идея на Първанова е много добра с ваучера.
гошо

2014.02.03 | 14:37

2
Еврейският слугинаж много си пада по това да има цифри.Сложете и лихва на бюлетините,бре чифутски крадци.Който гласува след 12:00 да плаща лихва.

2014.02.03 | 14:37

1
НДСВ --такава партия вече няма !! Вервайте ми !!!!

Добави коментар

Водещи новини