Орешарски: Забравете за месии и спасители, всичко зависи от нас

  • 01 февруари 2014 12:37

  • 3829
  • 39
Орешарски: Забравете за месии и спасители, всичко зависи от нас
© Булфото

Организирането на избори е голямо изпитание, особено след последните четири години, когато се засилиха съмненията в обществото, че се правят не дотам честно. Макар да се организират от администрацията, отговорността за тях е на правителството и за нас ще бъде важно не какъв е резултатът, а хората да са убедени, че са участвали в честни избори.

Това каза в интервю за Радио К2 премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Той посочи, че макар изборният кодекс все още да не е готов, съществува принципно разбиране, че бюлетините ще бъдат изготвяни само в печатници с опит в отпечатването на ценни книжа и бланки под отчет като бандероли, билети, формуляри с фискална значимост. „Голямо внимание ще обърнем върху контрола на този процес, за да се гарантира в максимална степен, че няма да се повторят инциденти като костинбродския”, подчерта министър-председателят. По повод водената от правителството политика министър-председателят изтъкна разбирането си, че всеки нов кабинет трябва да продължава добрите практики, които е заварил, и да коригира лошите. „През последните двадесетина години всички правителства започваха от нулата. Ние нямаме такава амбиция. Например, не прекратихме нито един договор, напротив. Ускорихме разплащанията по вече сключените, и това ни донесе успех в края на годината, ако бъде отчетен сериозният ръст в усвояването на средствата от еврофондовете”, коментира Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Той посочи, че са необходими подобрения в редица сфери, но с най-голямо значение са образованието, по отношение на професионалното обучение и качеството във висшето образование; здравеопазването, модернизирането на спешната помощ, по-ефективен контрол върху „източването” на НЗОК, въвеждането на електронна здравна карта; администрацията, рационализация на звената и електронизация на услугите, което освен че ще облекчи гражданите и бизнеса, е и антикорупционна мярка. Премиерът каза също, че въпреки добрите резултати края на миналата година, не е доволен от работата на двете приходни агенции. „Има огромни възможности и те не са разкрити. Тази година ще бъде ключова за тях, ще видя дали ще реализират големите ни амбиции”, посочи той. Големият приоритет пред кабинета остава борбата с безработицата, но резултатите не могат да се очакват за една година, коментира министър-председателят. По думите му, тенденциите не могат да бъдат обърнати в толкова кратък срок заради съществуващата инерционност в икономиката. „Дори перфектни мерки да вземем, трябва бизнесът да инвестира. А ние трябва да осигурим освен всичко друго, и стабилност. Засега не се справяме като общество”, смята премиерът.

Той припомни, че ако една инвестиция се прави сега, тя е замислена преди месеци или година. Не случаен е фактът, че 2013 г. е била най-слабата година по обем чуждестранни инвестиции, малко над 1 млрд. евро, което министър-председателят определи като „близо до нулата”. Подобряването на бизнес климата той посочи като една от най-важните задачи, която ще спомогне и за реализирането на социалните политики. Част от стъпките са свързани с намаляването на свръхрегулациите, които освен че затрудняват бизнеса, не предотвратяват и негативните ефекти върху потребителите. Премиерът се обяви също за промяна в нагласите, че всеки, който инвестира, е мошеник. „Той създава работни места и блага. Ако гледаме на него като на спекулант, ще останем винаги бедни”, смята министър-председателят. По този повод Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 коментира, че печалбата е нормален резултат от правенето на бизнес, но се обяви против свръхпечалбите, чиято тежест се понася от потребителите.

Запитан за енергийните проекти в България, премиерът посочи, че те ще допринесат не само за разкриване на работни места, но и за стабилността на енергийната ни система и важността на страната ни като разпределителен център. Той отхвърли спекулациите за обвързване на реализацията им с външни политически влияния. „Нашето общество отдавна е направило избора си. Ние сме евроатлантическа страна. Не обвързвайте икономиката и ориентацията към евроатлантическите структури. Това са различни неща”, каза премиерът и изтъкна неразкрития потенциал на източните пазари. Министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 си пожела в края на мандата картината в България да е променена. „Няма да успеем да свършим всичко, но целта ни е да постигнем видими резултати и промяна на перспективата. Да заменим отчаянието с повече надежда. Забравете за месии и спасители. Всичко зависи от нас”, каза министър-председателят.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3829 39

Свързани новини

Коментари 39

Добави коментар

2014.02.02 | 19:23

39
....има песен в която се пее \"... време е някой да изхвьрли боклука..........\"
Любо Ангелов

2014.02.02 | 09:56

38
Орешарски е най-добрия премиер, който сме имали! АТАКА-ПОБЕДА!!! На следващите избори - Местан президент, г-н Сидеров премиер, Станишев вицепремиер! Това е яд ли ви е? Българския е със сегашните управляващи и покрепя на 99% партия Атака и г-н Сидеров! АТАКА-ПОБЕДА!!!

2014.02.01 | 18:03

9
Батака в атака в оборската тор.
да

2014.02.02 | 05:10

37
Кога ще си подадеш оставката.. защото явно не се справяш с друго освен трупане на заеми.
Батко Любо

2014.02.02 | 05:09

36
И да ми цъкате минуси и да не ми цъкате, това не променя фактите.Волен уволни Боко!Пукнете от яд, гейбери!

2014.02.01 | 16:51

4
Изцькваме ти се в устата щото обичаш

2014.02.01 | 15:35

2
Затова те цькаме в задника.
Любо Ангелов

2014.02.02 | 05:08

35
Вече се видя, че всички българи подкрепят Атака и управлението! Освен това стотици хиляди от двата етноса роми и български мюсюлмани масово се вливат в редиците на партия Атака! На следващите ибори атака със 200 депутатски места!!! АТАКА ПОБЕДА!!!

2014.02.02 | 02:22

31
ще се види на изборите колко гласове ще вземе тъпата продажна Атака 1% близо от магали и турци Българин за ДПС и Атака не гласува мухльо

2014.02.01 | 18:38

11
какви ти хиляди?милярди Българи подкрепят Атака и се кланят на Ямболския клоун,денонощно пред джамията удрят чело в земята и се молят на Аллаха Волене ти спасителю от Ямбол
ДОКОГА ЩЕ СЕ ГАВРЯТ С НАС ?

2014.02.02 | 05:03

34
А НИЕ КОГА ЩЕ СНЕМЕМ ДОВЕРИЕТО ОТ КАПИТАЛИСТИТЕ И ОЛИГАРСИТЕ КОИТО ЦИНИЧНО СЕ КЪЛНАТ В ИДЕИТЕ НА ДЯДО БЛАГОЕВ. КОГА ЩЕ ГИ ИЗРИТАМЕ СТАНИШЕВ, МОНИКА, ДЪБОВ, ОВЧАРОВ, К.ДОБРЕВ, УЗУНОВ, КАДИЕВ, НИНОВА, ГЕРГОВ, КУТЕВ..... И ВСИЧКИ ОТ ИБ И ВПС НА БСП ? ДО КОГА БЪЛГАРИ ЩЕ ТЪРПИМ ТЕЗИ ДРУГАРИ ТАКА ЦИНИЧНО ДА СЕ ГАВРЯТ С НАС ? НИТО СМЕ ЦИГАНИ НИТО СМЕ МАЛОУМНИ ПЕНСИОНЕРИ. ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ? СЕГА ОТНОВО ИСКАТ ДА НИ ИЗЛЪЖАТ КАТО СЕ "ЦЕПЯТ ' НА ДОБРИ И ЛОШИ. А НЕ СА ЛИ ЕДНИ И СЪЩИ СТАНИШЕВ И ПЪРВАНОВ ? НЕ СТАНА ЛИ ПЪРВАНОВ ПРЕЗИДЕНТ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЛАСОВЕТЕ НА ДПС ? КОЙ СЪЗДАДЕ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ БСП-ДПС-НДСВ ? НЕ БЕШЕ ЛИ ПЪРВАНОВ ? КОЙ ДОКАРА СТАНИШЕВ НА ВЛАСТ ? НЕ Е ЛИ ДОГАН И ДПС ? И СЕГА НИ МИСЛЯТ ОТНОВО ЗА КЪСОПАМЕТНИ. ДА АМА НИЕ ПОМНИМ ДРУГАРИ. ВРЕМЕ Е ДА ВИ ИЗГОНИМ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО ПО НАЙ-БРУТАЛНИЯТ НАЧИН .
ау!!!

2014.02.02 | 05:01

33
Орешарски ,Орешарски ....... Определено си добьр в приказките (!!!), ама се питам колко се опитваха да ни спасяват и оправат (???), и дали изобщо ми се слушат повече глупости..... Мене е кьсно да спасяваш, за щастие има терминал 2.... и се спасих.... и като гледам никой не чака да го с... по вероятно е да се надяват на ОСТАВКА, защото иначе просто виждам как остават само пенсионери.

2014.02.02 | 02:23

32
Пацо махай се бе боклук дупнишки,нищо не зависи от теб,а от човека предложил Пеевски, Като ти викаме МАХАЙ СЕ ОСТАВКА - Ти как го разбираш Бе Урод?

2014.02.02 | 02:16

30
ЗАБРАВЕТЕ ОРЕШАРСКИ ДА ВИ СПАСИ! НУЖНИ СА УСИЛИЯ ЗА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА И ДА СЕ СПАСИМ!

2014.02.02 | 02:08

29
ТОЛКОВА НАХАЛЕН ,НАГЪЛ И БЕЗОБРАЗНО ГЙОНСУРАТЛИЯ Е ТОЗИ ЧОВЕК!!НИКОГА ПОВЕЧЕ БСП--ДПС И АТАКА!! ВКОПЧИХА СА ЗА ВЛАСТТА ,КАТО КУЧЕТА ЗА КОКАЛА!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини