Бобева: България е абсолютен шампион в писането на стратегически документи

  • 29 януари 2014 15:44

  • 1552
  • 6
Бобева: България е абсолютен шампион в писането на стратегически документи
© Булфото

В България администрацията работи със 128 стратегически документа, разпределени по министерства и ведомства, съобщи пред журналисти днес в МС вицепремиерът Даниела Бобева.

Най-много стратегии има за социалната политика и заетостта, следвани от правосъдието и вътрешните работи и здравеопазването. Туризмът, транспортът и културата имат по един стратегически документ.

Редици закони изискват да се разработват стратегии, каза Бобева. Сега имаме 128 стратегии, но са нужни още 96, подчерта тя. Времевият хоризонт на тези документи е различен - само девет са със срок до 2014 година, повечето са до 2020 година, а  някои са безсрочни. Настоящето правителство за осем месеца е подготвило 28 стратегии.

Около 41 процента от стратегическите документи са по изискване на европейското законодателство, каза Бобева. Справка с другите държави в ЕС показва, че България е абсолютен шампион - следващата страна е с 56 стратегии, каза Бобева. Голям проблем на стратегическите документи е синхронизацията им и несъобразяването с подобни документи в другите сектори. Най-фундаментален проблем обаче е отчитането - от действащите 128 отчет има само 12 стратегии. Много от тези документи нямат годишни планове за действие. Много от тях нямат финансова обосновка и пари за тях не са осигурени, затова много от тях са неработещи. Когато стратегиите се пишат на национално ниво, не отразяват аспектите на регионално ниво, смята Бобева.

Голяма част от тези документи са подготвени от външни консултанти, каза Бобева без да дава оценка дали това е добре  или е с отрицателен ефект. Има сектори, където е необяснимо защо администрациите не са готови да си подготвят тези  стратегии, допълни тя.

Съветът по административна реформа ще се заеме със стратегическото управление, съобщи Бобева. Ще бъде направен  анализ и оценка на всички 128 стратегии, за да се види от кои няма необходимост и кои са изпълнени. Рамката за разработване на стратегически документи ще стане задължителна и ще се работи за по-малко и по кратки документи за действие, подчерта Бобева.

Съветът по административна реформа ще решава кой ще пише стратегиите, като по-важните ще се правят от МС. Няма да се  пишат стратегии, които не са ресурсно осигурени, каза още Бобева.

В страната има стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност още от 2009 година, отговори Бобева  на журналистически въпрос. Документът обаче не е отчитан, добави тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1552 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.01.30 | 03:19

6
Дянков без заеми беше по - редовен към бизнеса, а тези с милиарди заеми са изплатили 10 милиона отгоре я има, я няма и то е самочувствие, то е наглост и надменност.

2014.01.30 | 03:19

5
Политиката на Орешарски е политика на дефицита, на заема, на опорните точки, политика на "ще" и "очакваме да".

2014.01.30 | 03:19

4
А пък заедно с Орешарски са шампиони по задкулисие. Всичко им е под масата.
MINIMALANA1500LV

2014.01.30 | 03:18

3
SOCIALNI STRATEGII STOIKI FATKI ZEMI TUI DURVO U GLUVATA PROSTA PARI MU TREBVA NA NARODA EIII LUMPENI KOGO BALAMOSVATE SVURSHI VI VREMETO NE STE SI PLATILI AUT STE OT EFIRA
Бегемот

2014.01.30 | 03:18

2
Сега и стратегии ли ще трябва да ям?

2014.01.30 | 02:10

1
ай, стига!!! ма вий сти били големи стратези, ве! само дет, не мий ясно кво толкова стратегическо сте постигнали. може би трябва да обясните къде са инвестирали стратегически големите брандове и защо ни заобикалят като миризлив труп!? ааа, заради корупцията било, а? заради гадната ви административна машина и чудовищното неспазване на закони било май? или пък заради това, че ако не си навързан в свинския червълък на червената мафия си никой в тази държава, даже и да си от Германия или Австрия? но пък друго е да си от Русия!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини