Бобева: Иска ни се да сме по-разточителни в социалните разходи

  • 28 март 2014 20:42

  • 1175
  • 1
Бобева: Иска ни се да сме по-разточителни в социалните разходи
©

За съжаление не сме разточителни в областта на социалните разходи, колкото ни се иска, но знаете, че имаме една зададена макрорамка, която ние се стремим да поддържаме и благодарение на това запазваме високия рейтинг на България, възможността да насърчим инвестиции. Това каза в отговор на журналистически въпрос в Шумен вицепремиерът по икономическото развитие Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София..

Тя не се съгласи с констатацията в зададения въпрос, че в програмата на правителството за извеждане на страната от кризата на този етап преобладават социалните мерки, а не икономическите.

Бобева отговори, че зависи каква е дефиниция за "социално". Това да предоставяш например допълнителни средства за мобилност на учениците или да подкрепяш активните мерки на пазара на труда "това не е социално, а икономическо", посочи тя.

"За съжаление моето поколение икономисти и това към което аз принадлежа, бяхме изцяло либерални, т.е. мислехме, че като направим едни хубави макроикономически числа всичко ще е прекрасно, но се оказа, че сме създали два проблема". Единият е голямата бедност и другият - огромните регионални различия, уточни Бобева и допълни, че такива диспропорции теоретически в икономиката не трябва да съществуват и трябва да бъдат разрешени, предаде БТА.

През последните години сме "изсипвали" много пари в най-големите градове, а голяма част от страната остана "непокрита" нито от оперативните програми, нито с подкрепа от бюджета, т.е. били са позабравени доста региони и сега се опитваме да компенсираме това и с една по-активна политика в регионите, заяви Бобева.

Тя отбеляза, че в областния град има много срещи, първо с кметовете на общини от областта, защото заедно се опитваме да работим за регионите, особено за тези, които са в по-трудно икономическо положение.

По думите й утре председателят на Агенцията за инвестиции ще бъде в Шумен, за да разясни какви инвестиции се предлагат, "за да види какво е търсенето". Освен това Банката за развитие е готова да се срещне с потенциални клиенти и да представи най-новите си продукти.

Един от тях е за започване на бизнес и за малки фирми, и за "предимпортно финансиране", уточни Бобева и допълни, че това са нови продукти към които има изключителен интерес, особено към външнотърговското финансиране. Тя изрази надежда, че бизнесът в Шумен ще бъде активен и ще се възползва от тези мерки, защото от посещенията си в страната е разбрала, "че хората по места не са наясно какво правим и какво се случва".

Бобева благодари на областния управител на Шумен и на народните представители от региона, които са насърчили нейното посещение,

Програмата на двудневното посещението на Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София. в Шумен днес предвижда посещение на "Алкомет" АД, след което вицепремиерът по икономическото развитие се очаква да присъства на церемонията за награждаване на най-заслужилите шуменци за 2013 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1175 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Идеал Петров

2014.03.29 | 11:55

1
Едно е да искаш,друго е да можеш,трето и четвърто е да го направиш.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини