Обявяват новите посланици след встъпване в длъжност

  • 02 януари 2014 07:26

  • 1057
  • 0
Обявяват новите посланици след встъпване в длъжност
©

Новите посланици да бъдат обявявани едва след като получат агреман от приемащата страна и встъпят в длъжност. Това възнамерява да предложи през тази година външният министър Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,. Според него пускането на имената в публичното пространство по-рано създава условия за упражняване на натиск върху чуждата страна, пише в. Монитор.

„Дипломатическа практика за страни като САЩ и Великобритания е имената на номинираните за посланици дипломати да се оповестяват месеци след встъпването им в длъжност”, аргументира се Вигенин. Той припомни скандалите около номинирания от ГЕРБ за посланик във Ватикана Кирил Маричков-младши. Въпреки желанието на външния министър назначенията да се пазят в тайна, вече е ясно, че посланикът ни в Бразилия Чавдар Николов ще бъде заменен от този в Чили - Валери Йотов. Николов бе отзован заради изненадващото завръщане на олимпийския ни шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски, който трябваше да излежава 9-годишната си присъда за трафик на дрога в бразилски затвор. Сега всички са в очакване президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното да подпише указа за рокадата.

Бившият служебен премиер Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май, който сам се премести от Париж в Рим, ще представлява България и в Сан Марино. С указ на Плевнелиев за мисията ни в Индонезия пък трябва да замине Росен Мичев.Външният министър обеща още да съкрати наполовина квотата за политическите назначения на посланици. В Закона за дипломатическата служба е записано, че 20% от дипломатите ни зад граница може да не са от МВнР. Обикновено квотата се запълва по предложение на партийните централи. Вигенин обаче е склонен да сведе тези назначения до 15%, въпреки че се очаква голяма част от депутатите да се противопоставят на това при разглеждането на необходимите поправки в закона. През 2014 г. в мисиите ни зад граница ще бъдат сменени общо 64 дипломати и 45 технически кадри на МВнР. Ротацията на кадри е приключила преди дни, за да имат дипломатите ни шест месеца да се подготвят за новите си назначения.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1057 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини