Дянков: Ако се отнасят добре към финансовия министър, значи е лош

  • 23 декември 2013 11:00

  • 4808
  • 50
Дянков: Ако се отнасят добре към финансовия министър, значи е лош
©

"Народът почти винаги е недоволен от реформи. Когато се правят реформи, в началото те се възприемат много трудно. Никъде по света не обичат реформаторите. Ако в една страна добре се отнасят към министъра на финансите, значи той е лош министър. В България му казват "популист". Но за 3-4 години успяхме да свършим много. На първо място бих поставил ръста на инвестициите в инфраструктурата на страната. На второ - стабилизирането на бюджета."

Така коментира годините си като финансов министър и вицепремиер Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи в интервю за "Комсомолская правда", пише dnevnik.bg.

Пред московското издание той обяснява, че сред драстичните икономии, които е наложил, е нареждането всички министерства да върнат 15% от вече определения им годишен бюджет, а след това - че съкратил с 20% работещите в бюджетната сфера.

Запитан защо не е останал в България, Дянков казва, че три години съпругата му и децата им са живели с него, но после се върнали във Вашингтон, където работи жена му. "Затова си казах - като свърша работа в България, ще се върна обратно."

Той заявява и че не би приел покана да се върне на работа в България като министър. "Беше много интересно да бъда вицепремиер, но не се каня да повтарям този опит в следващото правителство или в което и да е друго. Затова и никога не съм членувал в партии. Политиката не ми е интересна."

В интервюто бившият вицепремиер казва още, че в България не се получил съвсем преходът от социалистическа икономика.

Изборът да работи като ректор на Руската икономическа школа в "тесен кабинет, боядисан в казармено зелено и приличащ на канцелария на партиен работник от 80-те години", Дянков обяснява с това, че иска да направи силно икономическо училище в Източна Европа. "Тук качеството на студентите е съвсем различно от това в България, Чехия или Полша. За добро разбиране на икономиката и финансите са нужни студенти с дълбоки познания по математика и информационни технологии. В Русия има много такива деца (...), а в България, например, силните випускници напускат страната и отиват в университетите на Германия, Великобритания, Швеция..."

В същото време той обяснява как е реформирал висшето образование в България като е ликвидирал факултети и институти в БАН, които не предлагали обучение на съвременно равнище.

Дянков смята, че скоро ще има нова вълна на кризата, защото не е отговорено на основния въпрос защо избухна първата криза. По думите му новата вълна ще засегне страните, зависими от международно банково кредитиране като Индия, Бразилия, ЮАР и няма да засегне страни със собствени капитали като арабските емирства или Русия, където петрол и газ продължават да носят капитали.
 

Последвайте канала на

4808 50

Свързани новини

Коментари 50

Добави коментар

2014.01.05 | 03:55

50
Дянков беше най-кадърния финансов министър бил на власт до сега. Но разбира се материала в България не обича да затяга коланите за по-светло и сигурно бъдеще, а да друса гюбеци на масата и чалгата да върви, а пък утре че му мислим. Глупава нация не заслужава просперитет!!!Честити ВИ заеми :D
Niko

2014.01.05 | 03:53

49
Най-добрият финансов министър на България. Осигури пълна хасза. Бълария беше една от малкото държави с положително салдо. Той е човекът, който смело се опълчи срещу червената енергийна мафия. Това е човекът който накара администрациите да заработят човешки. Ако беше останал следващите четири години щеше да има благоденствие. Сега - благодарения на прости и овчедушен гяур, СегГея и Бея /подлогите на Доган/, комунетата за пореден път ще опоскат всичко и тъпия бугаристнец отново ще го духа без гащи. Няма по-прост народ от бугаристанският. Няма! Да гласува за мафиоти и крадски. Мрете гяури. Жалко за децата Ви. За пореден път обрекохте поредно ялово поколение. Тъпи българи.

2013.12.26 | 01:50

48
toia sysipa BYL. NAROD , dovede go do PYLNA mizeria.

2013.12.26 | 01:50

47
Ти си роден в мизерия бе простьо.
до 42

2013.12.26 | 01:50

46
Чакай още малко и народа ще ти затегне колана на шията,герберска смрад мръсна,ще видиш дянко и дянковица.
АНОНИМЕН

2013.12.26 | 01:50

45
ТОЯ КОЙТО СЕ ИЗФУКА СЪС ПОСТНАТА ПИЦА И ПЪЛЕН НЕКАДЪРНИК.ИЗГЛЕЖДА И СЪМ СИГУРЕН,ЧЕ ТОЙ НЕ Е ЖИВЯЛ БЕДНО,КАКТО НАРОДА НИ.ПИСНА НИ ОТ РЕФОРМИ,ЗАЩОТО ТО ТОВА НЕ Е ЖИВОТ.ТЕЗИ РЕФОРМИ НЕ НИ НОСЯТ НИЩО ДОБРО,ЗАЩОТО ЖИВОТА Е ЕДИН И ТРЯБВА ДА ГО ИЗЖИВЕЕМ НОРМАЛНО И СЪС ДОСТОЙНОСТВО,А НЕ СЪС УНИЖЕНИЯ.ЗА МЕН ДЯНКОВ Е ПЪЛЕН БОКЛУК И НЕКАДЪРНИК,КЪДЕТО И ДА Е ОТИШЪЛ НАВСЯКЪДЕ Е ПРОПАДНАЛ СЪС РАБОТАТА СИ И ПОВЕДЕНИЕТО СИ.ЗА МЕН ТОВА НЕ СА НИТО ПОЛИТИЦИ,НИТО СВЕСТНИ ХОРА,ЗА ТАКИВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЗВОЛЯВА ДА УПРАВЛЯВАТ.ПО ВРЕМЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ТЕЗИ СЪЩИТЕ ПРАХОСАХА НАД 10 МЛРД.ЛЕВА,А ЗА НАРОДА НЯМА НИЩО.ТЕ НЕ ДОКАЗАХА КЪДЕ ГИ ДЯНАХА ТЕЗИ ПАРИ.ЕДНО Е ЯСНО,ЧЕ ТЕ СМЕНИХА НАВСЯКЪДЕ И ВЪВ ВСИЧКО ХОРАТА СЪС СВОИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ,ОПАПАХА ДЪРЖАВАТА И СЕГА САМО РЕВАТ ГАНСКИ.ТЕЗИ СА ДЛНОПРОПАДНАЛИ ХОРА.ТЕЗИ НЕ МИСЛЯТ НИТО ЗА ДЪРЖАВАТА НИТО ЗА НАРОДА НИ,ЗАТОВА ВЪН ОТ СТРАНАТА НИ.

2013.12.26 | 01:49

44
тоя педал няма ли кой да го застреля
рсзо

2013.12.26 | 01:49

43
Аман от олигофрени и пидали.И хапчетата , хапчетатаа...А за простотиятя има ,има по-прости народи от нашият .Я виж умните германци .Дотолкова изпростяха ,че се събират над1,5 млн. и се радват и ръкопляскат на педераската оргия наречена парад.А пък нии сме тъпи , щото не се радваме на педерасите. А ти със сигурност ги обичаш.От тях си ,нали?Затова мразиш народа!
Боби

2013.12.26 | 01:48

42
БСП са изроди, отговорни за взривяването на църквата "Света Неделя" през 1925 г.

2013.12.26 | 01:48

41
Щтото е тъп и за това е поканен да преподава във Росия.
БОЗДУГАН

2013.12.26 | 00:22

40
Само СИДЕРОГЛУ, само ТАШАКОВА

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини